
Dnes je moderné dávať výzvy. Takže: Každý deň 1 zjedzte kilogram zeleniny podľa vašeho výberu. Podrobne som o tom písal aj v článku o tom, že zeleninu máte jesť ku každému jedlu.
Do výzvy môžete započítať aj jedno jablko a jeden pomaranč. Prednostne však zjedzte zeleninu (paradajky, uhorky, papriky, kapusta, brokolica, cuketa, atď..). Ak to myslíte s chudnutím vážne a chcete niečo pre seba urobiť, začnite s našimi výzvami.
Pod pojmom kilo zeleniny si mnohí predstavia plný kamión. Nič také však nehrozí!
Na tejto fotografii vidíte kilo zeleniny. Dve papriky, dve paradajky, uhorka a to je všetko.
Niektoré ženy môžu mať pocit, že tak veľké množstvo zeleniny proste nezjedia. Žiaden strach. Dajte si ku každému jedlu jeden kus zeleniny a zistíte, že vám nakoniec možno bude aj málo. A uvidíte, ako sa vám naštartuje chudnutie.
Pred jedlom zeleninu máte jesť preto, aby sa začal plniť žalúdok. Tým dosiahnete pocit sýtosti "zadarmo". Teda za cenu zeleniny. Iné neboráčky kvôli odstráneniu pocitu hladu užívajú rôzne tabletky na chudnutie. Tipnite si, aké majú výsledky? Áno. Peňaženka určite zoštíhlie. Ale bachor pretrvá.
Poučte sa z chýb druhých - načo užívať tabletky na chudnutie, keď pocit hladu viete tak ľahko zrušiť.
Tu o veci hovorím podrobnejšie vo videu. Je to niečo ako chirurgická bandáž žalúdka, len si to spravíte sami doma a bez skalpelov a zajódovaných chirurgov.
Pre mňa ako pohodlného chlapa je to asi jasné - surová. Umyť, zjesť. Pokiaľ sa vám ale žiada, môžete so zeleninou robiť rôzne úpravy:
Dokonca úplne ideálny stav nastane, ak to budete striedať. Zo surovej zeleniny totiž telo vytiahne trocha iné živiny ako z tepelne spracovanej. Dokonca niekedy tepelné spracovanie je výhodné - známe sú napríklad paradajky, ktoré sa až po tepelnom spracovaní stanú tým správnym zdrojom ochranných látok.
Pri papaní zeleniny dusenej, alebo polievkovej je dobré myslieť na to, že sladké druhy zeleniny môžu vo väčšom množstve mať vysoký glykemický index. Mrkvu alebo petržlen je preto lepšie jesť v udusenom stave len v menších dávkach.
Praktické je používať aj mrazenú zeleninu. Je už očistená a stačí ju zohriať. Najmä ak nie je sezóna a čerstvá zelenina je na pultoch v mizernej kvalite a zlej cene. Potom siahnite po mrazáku.
Sterilizovaná zelenina, alebo hrášok síce splní svoj účel tiež, ale overte si či to nie je v rámci dochutenia obohatené o zbytočné množstvo cukru, alebo soli.
Niektorí ľudia môžu mať problém zjesť viac zeleniny. Najmä ak predtým ste toho zjedli málo, tak teraz skúste začať radšej opatrne. Nedajte hneď kilo denne, ale dajte si jeden dva kusy zeleniny za deň. Trebárs štvrť kila. Zajtra si dajte trocha viac. Takto môžete pridávať.
V praxi môžete ísť s pokojným svedomím aj ku dvom kilám zeleniny za deň. Naozaj sa nič zlé nestane.
Jasné, denne toľko asi nezjete bežne, ale ak to občas vytiahnete aj na tak vysokú dávku, určite vám nehrozí nič zlé.
Táto výzva sa týka zdravých ľudí. Podobne, ako všetky články, ktoré píšem.
Sú rôzne ochorenia, pri kotorých sa nesmú jesť niektoré druhy zeleniny. Typickým príkladom môžu byť alergie, alebo niektoré ochorenia ľadvín.
Vyššie množstvo vlákniny v črevách je normálne veľmi žiadúci stav. Nielen pri chudnutí, ale aj pre zdravie. No pri užívaní niektorých liekov môže byť veľké množstvo vlákniny aj problém - vláknina môže spomaliť vstrebávanie. Rovnako niektoré lieky nemôžete užívať spolu s grapefruitom.
Preto ak nie ste zdraví, musíte chudnutie začať u lekára tak, ako sme už písali viackrát. Ten určí, či je všetko v poriadku a ak by zistil, že sú niektoré obmedzenia ktoré musíte dodržiavať. tak vás na to upozorní.