Stévia a chudnutie. Je stévia zdravá?

Stévia ako sladidlo už v našich končinách nie je žiadnou novinkou. Je jedným z mnohých sladidiel, ktoré sa dnes propagujú ako vhodná alternatíva k cukru pri chudnutí. A to dôvodu zanedbateľného množstva kalórií.

Niektorí z vás možno riešite otázku prisladzovania pokrmov umelými sladidlami. Úplne vyhýbať sa im nemusíte. Ale ak to so svojím chudnutím a hlavne zdravím myslíte vážne, chemické sladidlá radšej vôbec nepoužívajte.

Zatiaľ čo umelé sladidlá sú chemikálie, stévia je prírodná alternatíva sladenia. Stéviu používali na prisladzovanie nápojov domorodí obyvatelia Južnej Ameriky už oddávna.

V Japonsku sa už niekoľko desaťročí používa ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky.

Ak si doma pestujete v črepníku stéviu a rozmixovanú ju používate ako nízkokalorické sladidlo, je všetko v poriadku. Ide predsa o produkt prírody. Dokonca o liečivú rastlinu, ako sme spomenuli vyššie.

Určite mi však dáte za pravdu, že čerstvá stévia sa dá ako sladilo použiť naozaj skôr len do nápojov. Pri ostatných pokrmoch je to trochu problém.

Vtedy nastupujú do hry sladidlá na báze stévie z obchodu. Kvalitnejšie kúpite v obchodoch s bio potravinami. Bežne ich však už zoženiete aj v hypermarketoch.

A tu vyvstáva rečnícka otázka.

Dajú sa stéviové tablety či pilulky považovať stále za zdravý prírodný produkt?

Odpoveď na tú časť otázky, či ide o prírodný produkt je jasná. Nie, nie je! Je to vysoko rafinovaný výrobok. Podobne, ako je rafinovaný cukor, ktorý sa extrahuje z cukrovej repy.

Poďme ale na druhú časť otázky. Sú stéviové sladidlá zdravé? Žiaľ, celkom uspokojivú odpoveď vám asi nedáme. Dodnes sa o ňu totiž sporia i samotní vedci. A nedospeli pritom k jednoznačnému výsledku.

Zoberme to z gruntu. Jednoducho. Použime opäť raz náš zdravý sedliacky rozum. Rafinované výrobky zo stévie schválili na výrobu a maloobchodný predaj v USA v roku 2008 a v Európskej únii až v roku 2011.

Američania ich testovali kratšie, v Európe sme boli trochu obozretnejší. Ak ale treba niečo testovať, či to je, alebo nie je zdravé, niečo tu smrdí. Ponáša sa to skôr na schvaľovanie liečiv, než extraktu prírodného produktu. Samozrejme, to sme teraz trochu pritiahli za vlasy.

Stévia ako taká je zdravá. Nemali by sme preto na ňu naklásť kilá kritických poznámok. Ale ani ju vychvaľovať do nebies.

Ako sa patrí, poďme si urobiť triezvy, vyrovnaný názor.

Sladká či horká? Zdravá či nezdravá?

Stévia je skutočne veľmi sladká: 200 – 300 krát viac než bežný cukor. Jej najväščou výhodou je to, že obsahuje len veľmi málo kalórií, čo z nej robí atraktívnu voľbu pre tých, ktorí sa snažia schudnúť.

Aj keď je prirodzene veľmi sladká, mnoho produktov z nej, ktoré sú koncentrovanejšie, má aj horkastú príchuť. A to je nežiaduce. Mnohých to odrádza.

Netreba však hneď hádzať flintu do žita s tým, že netúžite sladiť horkým! Treba si vybrať radšej drahšiu, kvalitnejšiu značku od overeného výrobcu. Takže, naša rada znie: skúšajte a testujte!

Určite natrafíte aj na produkt, ktorého doznievanie na jazyku nebude pripomínať stopy po blene!

Stévia sa používa na sladenie v krajinách Južnej a Strednej Ameriky už dlhé stáročia. Ako prvé ju začali používať kmene Guarana v Brazílii a Paragauji na sladenie čaju a liečbu mnohých zdravotných problémov ako sú pálenie záhy, cukrovka, či na dezinfekciu ústnej dutiny ako prevenciu pred vznikom zubného kazu.

V Japonsku ju zase od 70. rokov 20. storočia používajú pri liečbe cukrovky. Avšak, jej použitie v potravinárstve bolo v Európe oficiálne schválené až v roku 2011. Pred týmto rokom bola predávaná len ako doplnok stravy.

V súčasnosti sa ešte vedie spor ohľadne bezpečnosti vysoko rafinovaných verzií stévie. A to aj napriek tomu, že Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vykonal štúdie, ktoré nepreukázali žiadnu toxicitu produktov zo stévie.

Avšak, aj napriek mnohým štúdiám, ktoré preukazujú zdravotnú nezávadnosť stévie, testy prebiehajú naďalej.

Rastlina je sama o sebe prírodný produkt, ale sladidlá z nej vyrobené sú vysoko spracované a rafinované. A stále nie je stopercentne preukázané, že teda aj zdravotne celkom nezávadné.

Aké sú zdravotné účinky stévie?

Dôkazy týkajúce sa zdravotných výhod a terapeutického využitia stévie nie sú ešte úplne potvrdené. Zatiaľ ešte neexistuje dostatočný dôkaz pre jej liečebné využitie. Napriek tomu, že stévia je propagovaná ako liečivá rastlina.

O stévii sa hovorí často ako o výbornom pomocníkovi pri znižovaní krvného tlaku. Naproti tomu existujú aj výskumy, ktoré tento účinok nepotvrdili.

Stévia je predmetom reklamy tiež ako pomocník pri liečbe cukrovky, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi po jedle. Ani tu nie je dostatočne preukázané, prečo.

Pravdepodobne je to spôsobené tým, že zvyšuje citlivosť na inzulín a mohla by dokonca aj zvýšiť produkciu inzulínu.

Opäť však existujú aj vedecké štúdie z opačnej strany barikád. Tie tvrdia, že stévia na reguláciu glukózy v krvi pri cukrovke nemá žiadny, alebo len zanedbateľný vplyv.

Stévia je tiež propagovaná aj ako prostriedok na liečbu pálenia záhy, na chudnutie, na zníženie zadržiavania vody v organizme, tiež na liečbu srdcových ochorení.

Napriek tomu, vedci zatiaľ neprišli s dostatočne silnými dôkazmi, ktoré by mohli viesť k jej liečebnému použitiu v týchto prípadoch.

Cukor, umelé sladidlo, či stévia?

Stévia ako sladidlo je výhodná alternatíva k bežne používanému cukru. Jej výhodou je to, že obsahuje len minimum kalórií a nezvyšuje tak zbytočne energetickú hodnotu jedál. Keďže je sladšia ako cukor, stačí jej použiť len malé množstvo.

Povedali sme si však, že produkty zo stévie, ktoré sa používajú na sladenie, sú vysoko spracované a rafinované. Stále sú však na tom lepšie, než umelé sladidlá.

Stéviové tabletky či kvapalné extrakty sú vyrábané z rastliny. Tú stvorila príroda. Umelé sladidlá vznikli umelo v laboratóriu – preto sa tak aj volajú!

A výrobky zo stévie sú na tom lepšie aj v porovnaní s obyčajným rafinovaným cukrom. Ten je síce tiež vyrábaný z prírodného zdroja – cukrovej repy či cukrovej trstiny!

Ale ide o takzvaný rýchly sacharid, ktorý dokáže veľmi nepekne rozkolísať hladinu inzulínu v krvi.

Čo je nežiaduce ani zo zdravotného hľadiska, ale ani z hľadiska chudnutia. Zvýšený inzulín znamená totiž stopku chudnutiu.

A následná hypogylkémia, ktorú táto neprimerane zvýšená hladina inzulínu v krvi vyvolá znamená, že čoskoro vás dostihne vlčí hlad. A hlavne chuť na sladké! Odborníci tento jav nazývajú aj postprandiálna či reaktívna hypoglykémia.

Hlad, ani chuť na sladké nie sú priateľmi štíhlej línie. Výhodou sladidla na báze stévie je, že ak ním aj niečo prisladíte, inzulín vám to nerozkolíše. Čo je výborné!

Predstavuje používanie stévie zdravotné riziko?

Stévia vo svojej rafinovanej podobe obsahuje rebaudiozid A a steviozid, ktoré sú vo všeobecnosti považované za bezpečné.

Existujú aj iné formy, ale tie ešte nie sú dostatočne otestované, preto pri ich užívaní je potrebná opatrnosť. Vždy preto radšej čítajte zloženie produktu, ktorý kupujete.

Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že 90 percent sladidiel zo stévie sú na báze rebaudiozidu A a steviozidu. Takže na prehnanú paniku nie je vôbec žiadny dôvod!

Niektoré štúdie v minulosti spájali stéviu s problémami s plodnosťou a rizikom vzniku genetických mutácií, ale ani zďaleka neboli presvedčivé vzhľadom na spôsob ich uskutočnenia.

Podľa mnohých zástancov stévie išlo o lobby zo strany výrobcov umelých sladidiel. Žiadny výskum s používaním stévie v tehotenstve sa doposiaľ nerobil, preto je lepšie sa jej v tehotenstve vyhnúť pre jej neznáme účinky.

Má stévia nežiaduce účinky?

Vedľajšie účinky užívania stévie sú zvyčajne mierne. Boli hlásené príznaky ako nadúvanie, nevoľnosť, či závraty.

U niektorých ľudí môže vyvolať tiež alergickú reakciu. Ak ste v minulosti neblaho zareagovali napríklad na nechtík lekársky, radšej stéviou neslaďte. Je totiž vysoká pravdepodobnosť, že ste alergickí aj na stéviu.

Pri užívaní stévie musia byť zvlášť opatrní diabetici. Najlepšie je jej konzumáciu skonzultovať s diabetológom.

Keďže existujú určité dôkazy, že stévia môže pomôcť regulovať hladinu glukózy v krvi, je potrebná zvýšená opatrnosť, pretože popri užívaní stévie bude možno potrebné zmeniť dávkovanie vašich antidiabetík.

Prípadne váš lekár bude možno musieť pristúpiť k zmene celkového manažmentu liečby vašej cukrovky. Každopádne, musíte byť pod jeho drobnohľadom.

Aj vzhľadom na existenciu malého množstva dôkazov o tom, že stévia môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku, na pozore by sa mali mať hypotonici.

Tí by mali užívanie stévie taktiež konzultovať s lekárom. Môže totiž spôsobiť nežiaduce zníženie krvného tlaku.

Je teda stévia zdravá?

Čo sa týka užívania stévie, k dispozícii máme kontroverzné diskusie ohľadom jej výhod a nevýhod, preto je potrebné ešte ďalšie skúmanie, či sú závery vyplývajúce z jednotlivých štúdií dostatočne dôveryhodné.

Pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie prebiehajú ďalšie a ďalšie štúdie na zhodnotenie zdravotnej nezávadnosti stévie.

Každopádne, v Južnej Amerike a Japonsku sa stévia na podpornú liečbu cukrovky a hypertenzie používa už dlhodobo a doteraz neboli pozorované žiadne zdravotné komplikácie vyplývajúce z jej užívania.

Spotrebitelia by si však mali uvedomiť, že stále existuje možnosť, že sa objaví dôkaz o nežiaducich účinkoch stévie. Alebo aspoň o jej zdravotných kontraindikáciách.

V súčasnej dobe je ale vo všeobecnosti stévia považovaná za bezpečnú alternatívu pre tých, ktorí chcú znížiť obsah kalórií v strave a schudnúť.

Skrytý cukor v potravinách
Neraz sa výrobcovia predháňajú vzbudiť ilúziu, že niektorá ich potravina je zdravá a prípadne dokonca vhodná aj pri chudnutí. Niekedy dokonca zachytíte aj reklamnú kampaň, kedy sa snažia predať keksy, ako vhodnú potravinu. Ako to je? Na k...
Jedzte jedlo a nie chemikálie
Ak sa dá, uprednostňujte potraviny, v ktorých je čo najmenej pridanej chémie. Rozpoznáte to na obale. Výrobcovia sú povinní popísať z akých látok sa skladá ich výrobok. Mnoho z pridaných látok začína v označení písmenom E. Ľudovo sa ...
Sú sušené hrozienka vhodné pri chudnutí?
Sušené hrozienka sú obľúbená potravina. Dá sa nimi obohatiť kaša z ovsených vločiek, aj proteínové tyčinky. Pri chudnutí sa však na hrozienka musia používať obzvlášť opatrne. Pozrime sa na jedny z bežných raňajok. Biely jogurt, ovs...
heartcartthumbs-upcrossmenuarrow-right