Dnes sme doma spomínali na rodinu, ku ktorej sme chodili na návštevu. Bolo to pred mnohými rokmi. Mestečko Dobšiná, tuším.
V tej oblasti a v tom čase sa asi všetko riešilo tukom, alebo slaninou. Ak bol niekto chorý, dostal mastný obklad. Ku vyprážaným rezňom sa podávala aj slanina, pretože im boli suché. Tento životný štýl sa, samozrejme, podpísal aj na ich postavách. Neboli to práve štíhli ľudia. No a spolu so stredným vekom prišli aj žlčníky a bolesti.
Lekár odporučil prísnu diétu. V prvej fáze jej základ tvorili karlovarské sucháre. A tak rodina skúpila sucháre do zásoby. Keď tam v tom čase prišiel otec na návštevu, práve sa chystal obed. Vyprážané rezne v strúhanke z karlovarských suchárov.
Aj takto sa dá pochopiť príkaz lekára, či odporúčanie pre diétu. Pred zhruba 50 rokmi bolo povedomie o výžive úplne iné, než dnes. V tom čase sa len začínalo uvažovať o tom, či tuk nie je škodlivý. No a fajčenie bolo moderné a normálne.
Dnes je situácia iná, ale nie oveľa príjemnejšia. Už je známe, že niektoré druhy tuku zdraviu neprospievajú.
- Na minimum znižujte živočíšny tuk.
- Uprednostňujte rastlinné druhy tuku, ako olivový či repkový olej. Nevyhýbajte sa semenám, orechom, aj keď sú "mastné". Podľa možnosti nech tieto tuky nie sú vôbec tepelne spracované. Ak je to nutné, tak len krátko, pár minút. (Kvalitný olivový olej zvládne nejakých 20 minút tepelnej úpravy bez väčších škôd. Nie však na vysokých teplotách nad 180 stupňov.)
- Mastné ryby, alebo rybací olej trebárs vo forme toboliek s obsahom omega-3 mastných kyselín sú dôležité pre zdravie.
- S mierou však používajte všetky druhy tukov. Aj mlieko, maslo, kokosový, či palmový olej obsahujú rôzne mastné kyseliny. Pre zdravie je pestrosť s mierou prospešná.
Takto popísané odporúčania sa do praxe pretavujú nepríjemne. Musíte sa vzdať väčšiny najchutnejších lahôdok. No vzdať. Občas sa dá jesť aj "zakázané" potraviny. Ak to dokážete, potom ich budete vnímať, ako určitý sviatok...
- Vylúčte konzumáciu viditeľne mastného mäsa - slanina, bôčik, prerastené kúsky.
- Drasticky obmedzte akékoľvek bravčové mäso. Aj to najčistejšie obsahuje dosť veľa tuku - preto je chutné.
- Vylúčte mastné syry. Nízkotučné môžete, ale opatrne, 20% syr má podobné množstvo tuku ako bravčovina.
- Vylúčte smotanu a obmedzte maslo. To sa týka aj produktov z týchto surovín. Šľahačka, napríklad.
- Absolútne si zakážte jedlá, kde sa používajú rôzne margaríny a stužený tuk. Keksy, sušienky, koláče a iné radovánky.
- V kuchyni platí tvrdý zákaz prípravy jedál plávajúcich v masti. Vyprážanie, či fritovanie už vo svojom názve majú slovo nie... Jednak sú to jedlá mastné (veľa energie) a druhak kvalita masti. Ak použijete olivový olej, tepelne ho zdegradujete tak, že bude skôr škodlivý ako zdravý. Ak použijete správny tuk, napríklad šmalec, zbytočne dostanete do tela zdraviu málo prospešnú energiu.
Týmto spôsobom zoškrtáte zo svojho jedálničku asi všetko, čo ste mali radi. Je to nepríjemné, ale funguje to nečakane účinne.
No tuk v strave potrebuje! Preto uprednostníte rôzne rastlinné oleje.
-
Olivový olej používajte často.
- Ak máte nízkotučné jedlo, môžete ho doplniť hrsťou orechov.
- Doprajte si mastné ryby, ako losos. Obsahuje dobrý tuk. Žiaľ, nikdy nie je isté, kde bol chovaný. Tie z domáceho chovu nemusia byť až tak zdravé - obsahujú menej omega-3 mastných kyselín. Inokedy je riziko, že obsahujú ťažké kovy. Ťažká voľba.
- Nevyhýbajte sa mletým ľanovým semienkam.
Tým sa vaša strava značne odľahčí. Dokonca by som opatrne povedal dve skúsenosti z praxe. Nielen mojej:
- Nepríjemná skúsenosť: Ak po si dlhom fungovaní na vhodných tukoch doprajete rezeň, či krémeš, môže vám byť ťažko. Tráviaci systém ako keby si odvykol.
- Príjemná skúsenosť: Vhodné tuky sa menej ochotne ukladajú do tukových zásob. Je to možno len pocit, ale aj keď si často dám veľké porcie ľanových semien, nedeje sa nič zlé. Niektoré druhy tukov sa dokonca môžu podieľať na lepšom spaľovaní zásobného tuku, či pomáhajú zlepšovať parametre cholesterolu. Kulturisti trebárs používajú MCT tuk. To je tuk so stredne dlhým reťazcom. Bežne je v mlieku, masle a iných tukoch. Ak ich v prísnej diéte úplne vylúčite, dá sa dodávať aj vo forme výživového doplnku. Niekedy sa využíva aj vo veľmi prísnych redukčných diétach.
Nuž a na záver sa vrátim k úvodu. Spomenul som, že dnes je situácia neprehľadná. Je to spôsobené tým, že po internete kolujú rôzne fámy. Neraz sú podpísané dobre znejúcim menom a vzniká zmätok čo je pravda a čo nie. Tak sa potom dozviete, že
- olivový olej je jed a jediný správny tuk je šmalec, alebo maslo,
- že cholesterol je zdravý a treba ho užívať čo najviac,
- že naši predkovia jedli slaninu a dožívali sa 100 rokov...
Je ťažké rozhodnúť sa, ktorá informácia je pravdivá, ktorá skreslená z neznalosti a ktorá blud. V prípade tukov je to ešte zložitejšie, pretože ide o pomerne zložitú chémiu a málokto sa v tom vyzná. No a tí, čo sa vyznajú to nevedia podať jednoducho. Netvrdím, že odporúčania v tomto článku sú dokonalé, ale viacerí sme si overili, že naozaj fungujú. Zdrojom týchto odporúčaní sú odborné obezitologické materiály. Iba že by ste verili svetovej konšpirácii lekárov s farma firmami, bankami a korporáciami. Potom neverte nikomu a kúpte si nejakú zbraň.