6 spôsobov ako naniesť olivový olej na chlieb

Pri chudnutí sa odporúča používať olivový alebo tekvicový olej. Sú pre zdravie prospešné. No ak chcete jesť chlieb, nie je celkom jednoduché, ako na to. Pozrime sa preto na 6 spôsobov, ako to môžete urobiť.

1. Usrkávanie priamo z fľašky

Moja obľúbená metóda. Problém je, že ku vhodnej porcii chleba som schopný vysŕkať nevhodné deci oleja. Nečudo, že mi to potom chutí. Ale pri chudnutí je to ee. Teda že nie!

2. Namáčanie v miske

Klasikou je namáčanie v oleji. Olivový olej vyberte ten najlepší. Dá sa dobre ochutiť cesnakom a kari korením.

Problémom je, že pri chudnutí máte túto misku tak pre dvoch. A dohodneme sa asi, že na jeden chleib je to málo. To je tak na 2 namočenia… Preto sa mi namáčanie neosvedčilo. Hlavná nevýhoda: zbytočne sa ufúľa miska.

3. Sprejovanie

Olej v spreji je výborné riešenie, ale o niečo ťažšie odhadnete, koľko ho vlastne nasprejujete.

Dá sa síce sprejovať na váhe, ale to nemôžeme byť zas až tak úzkostliví. Nevýhodou je nezmyselne vysoká cena oleja. Fľaše na striekanie sa upchávajú a tieto hotové oleje v spreji sa nedajú znova naplniť.Takže ekológia strhne veľa bodov. Okrem toho umývanie okolo miesta fŕkania =  pohroma.

4. Nádoba s malou tryskou

Praktické riešenie s veľkým ale!

Dajú sa kúpiť takéto nádobky špeciálne určené na oleje či dresing. Sú skvelé, majú len jednu drobnú nevýhodu. Netesnia. Rado to kvapká cez závit, nie cez hlavný otvor. A to sme kúpili viacero takých nádob. Ak silnejšie stlačíte, tak padne veľa oleja. Po vyriešení tesnenia (napríklad zo starej hrubej gumenej rukavice) túto metódu považujem za víťaza tohto článku. len pozor aj tu na množstvo. Len za to, že z niečoho idú pekné, malé kvapky ešte neznamená, že netreba strážiť, koľko toho vlastne na chlieb dáte.

5. Pierko

Buď pierkom, alebo štetcom sa tiež dá natrieť príjemná vrstvička tuku.

Veľkou nevýhodou je, že ak to máte spraviť raz za deň, miniete viac saponátu a oleja, než autoumyváreň. Preto táto metóda príde do úvahy keby ste robili desiatky chlebíkov trebárs na recepciu.

6. Kvapkanie z fľaše

Nakoniec som si nechal kvapkanie.

Aj to je riešenie, s trochou praxe vám zostane pekne pokvapkaný chlieb a jeden mastný prst.

Vidíme, že nie je tak jednoduché namazať si chlieb zdravým tukom. Problémom je množstvo – kým je to zdravé, tak to takmer nezbadáte. Akonáhle sa chlieb začne pekne kĺzať, už nechudnete. Počas chudnutia odporúčam na jedno jedlo zjesť zhruba 8 až 12 gramov tuku, čo v prípade chleba so syrom, šunkou, alebo vajíčkom často vyrieši tuk nachádzajúci sa v syre, šunke či vo vajíčku a na nejaké pridávanie už bude treba asi zabudnúť. Inými slovami teda na celé jedlo môžete zjesť jednu čajovú lyžičku tuku. A áno.

7. bonusový tip: vyliať z lyžičky na chlieb

Nalejte olej na lyžičku a opatrne to rozlejte po chlebe, alebo po bagete. Nevýhodou je, že lyžička sa strašne rýchlo minie a zvyšok chleba je suchý. Potom to treba všakovako rozmazávť.

Ktorý spôsob sa osvedčil vám?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Čokoláda a chudnutie – ide to dohromady?

Automatický návrh jedálnička na chudnutie