
Mnoho ľudí chudne veľmi nerozumne. Položia si otázku. Z čoho sa najľahšie priberá? Odpoveď znie: z mastných vecí. A tak sa spraví veľký škrt. Preč tučné mäso a aj syry. Pritom je to jedna výnimka, ktorá si zaslúži pozornosť.
Je to parmezán. Tento syr patrí k tým tučnejším. 100 gramov syra obsahuje bežne okolo 25% tuku. Avšak parmezán nie je eidam. Zatiaľ čo dať si 10 deka eidamu na špagety nie je problém, parmezánu stačí jedna lyžička slovenská. Poctivo a doplna nabratá lyžička parmezánu má asi 4 gramy. To je jeden gram tuku a plný tanier chuti.
Skúste si uvariť celozrnné špagety. Na jeden tanier pridajte čo najviac cesnaku. Prepasírujte ho asi v lyžici olej na jednu porciu. Môžete frknúť čili papričky. Hodne bazalky a tymianu - dostať aj čerstvé. Nakrájajte si ich do mrazáku. Nuž a na to parmezán a máte lahôdku až sa svet zatrasie.