
Do kaše z ovsených vločiek si zvyknem dávať kakaový prášok. V špeciálnych obchodoch sa dá kúpiť síce trocha drahší, ale zato chuťovo intenzívne kakao. Minule som si zabudol kúpiť a tak som sa pokúsil kúpiť kakao v hypermarkete. Ajáj! To nebol dobrý nápad. Odišiel som naprázdno.
Regále sa prehýbajú rôznymi instantnými práškami, ktoré sa tvária ako kakao. Ak sa ale pozriete na zloženie, zaplačete. Obsah sacharidov na 100 gramov býva vysoký, teda okolo 80 gramov, z toho 75 gramov tvorí kto iný, než cukor.
Ak 75% obsahu tvorí cukor, je čas zamyslieť sa. Kakaová zmes sa predáva v cene zhruba 4 eurá za kilo. Ak by ste si kúpili len suroviny, tak za cukor zaplatíte 80 centov a samotný kakaový prášok lepšej kvality stojí okolo dvoch eur. Úspora jedného eura na kile nie je veľká.
Položme si však otázku. Keby som vám chcel do pohára nasypať dve lyžičky cukru, súhlasili by ste s tým? Asi nie. Kto chudne, cukru sa predsa vyhýba. No ak si dáte do šálky tri lyžičky instantného kakaa, odrazu to akosi neprekáža. Aspoň zdanlivo. No ak chudnete, asi budete mať smolu a chudnutie tým prinajmenej pribrzdíte.
No a to mi verte, že s kvalitným kakaovým práškom bude mať vaša kaša inú chuť, ako z tých instantných podivuhodností, ktoré sa vyrábajú asi pozametaním prevádzky na výrobu čokolády.