in

4 prebiotiká, ktoré by nemali chýbať na vašom tanieri

O prebiotikách ste už pravdepodobne niečo počuli. Ale predsa, v skratke si to zrekapitulujme.

Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia prebiotík v kombinácii s probiotikami pomôže posilniť vašu imunitu.

Ďalej znížiť riziko infekcií tráviaceho traktu a limitovať prehnanú imunitnú odpoveď organizmu prejavujúcu sa v podobe alergií.

Ak v strave prijímate dostatok prebiotík, zlepší sa vám trávenie a zistili sa pozitívne vplyvy na funkcie mozgu a reguláciu telesnej hmotnosti.

Niektoré druhy jedál pomáhajú zlepšiť osídlenie vášho hrubého čreva dobrými baktériami, ktoré poznáme ako probiotiká.

Jednou z ciest, ako podporiť rast probiotických bakérií v hrubom čreve, je konzumácia niektorých jedál. Pre účely tohto článku si ich môžeme označiť ako prebiotické.

Mnoho ľudí si stále mýli prebiotiká s probiotikami. Ale je to jednoduché: prebiotiká fungujú ako potrava pre probiotiká.

Zapamätať sa to dá ľahko pomcou tejto mnemotechnickej pomôcky: PREbiotiká sú určené PRE probiotiká!

Keďže teda probiotiká majú na svojom jedálnom lístku prebiotiká, všetko je jasné a logické. Prebiotiká stimulujú rast probiotík, dobrých baktérií, vo vašom hrubom čreve.

Prebiotické jedlá sú také, ktoré obsahujú určitý druh uhľohydrátov, nazývaných oligosacharidy.

Oligosacharidy sa na rodziel od iných druhov cukrov nevstrebávajú v tenkom čreve.

Putujú teda tráviacim traktom až do hrubého čreva, kde si ich dokážu rozložiť a zužitkovať probiotické bakérie.

Ak budete mať na svojom tanieri denne “prebiotické jedlá”, ako sme si ich nazvali v úvode, urobíte dobrú službu svojmu zdraviu.

Nielenže vám bude dobre tráviť, ale znížite aj riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Z viacerých vedeckých štúdií si môžeme vypichnúť napríklad túto, v ktorej sa preukázalo, že inulín obsiahnutý v čakankovom koreni, výrazne znížil riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

Zaradiť do svojho jedálnička prebiotiká, nie je nič zložité, ani nepríjemné. Ich zdrojom sú totiž väčšinou ovocie a zelenina.

Teraz už nasleduje zoznam jedál, ktoré patria medzi jedny z najbohatších zdrojov prebiotík:

1. Čakankový koreň

Koreň z čakanky, ktorý sa v našich končinách zvykol nazývať aj “koreninou svätého Petra”, nájdeme najčastejšie v kávovinových nápojoch, čiže bezkofeínových náhradách kávy.

Čakankový koreň je veľmi bohatým zdrojom už vyššie spomenutého inulínu, prebiotika s výraznými protirakovinovými účinkami.

Z toho dôvodu sa aj priemyselne inulín extrahuje práve z koreňa čakanky. Potom sa pridáva do rôznych jedál.

Ak teda v obchode natrafíte na výrobok, ktorý bude o sebe tvrdiť, že je zdrojom prebiotík, takmer stopercentne bude obsahovať práve inulín z čakankového koreňa.

Inulín si môžete kúpiť aj samostane, ako doplnok výživy, na trhu je pomerne veľa výrobcov. Avšak na to, aby ste ho mali dostatok, celkom postačí piť kávovinové nápoje.

Ešte lepšou voľbou je konzumovať ovocie a zeleninu, ktoré sú naň tiež bohaté. To budú tie ďalšie z nášho zoznamu:-)

Treba mať na pamäti aj pravidlo, že všetkého veľa škodí. A to platí aj v tomto prípade. Priveľa inulínu by vám totiž mohlo privodiť nadúvanie a vetry…

2. Špargľa

Ako sme už spomenuli, keď chcete získať dostatok prebiotík v strave prirodzenou cestou, dobré je siahnuť po zelenine.

Najlepšie v surovom, prípadne ľahko uvarenom stave. Ideálne ľahko zmäknutej v parnom hrnci. Ak ho ešte nemáte, neváhajte a zadovážte si nejaký, je to dobrá investícia.

Zo zeleniny má významné miesto medzi zdrojmi prírodných prebiotík práve špargľa. Obsahuje totiž veľa inulínu.

Zaraďte ju preto do svojho jedálnička, vaše telo bude z toho len profitovať.

Vyhnite sa však určite jej prevareniu. Ak už nenaparujete, ale varíte, tak iba zľahka, aby bola špargľa ešte trdšia, povedzme že “al dente”.

3. Banány

Banány sú zdrojom aj iných zdraviu prospešných látok: antioxidantov, draslíka a vlákniny.

Keď ale hovoríme o banánoch ako zdroji prebiotík, máme na mysli ešte nie celkom dozreté banány.

Ideálne je ak si na doplnenie prebiotík doprajete občas nielen zrelé, ale ešte len slabo zelenkavo-nažltlé plody.

S postupným dozrievaním sa mení pomer cukrov v banánoch v neprospech prebiotík.

Nemusíte do seba nasilu pučiť celkom zelené banány. Stačí si nájsť taký ten zlatý stred, ktorý pre vás bude ešte vyhovujúci.

Keď už ale hovoríme o zelených banánoch, v niektorých afrických krajinách si pripravujú zelené banány ako zeleninu.

Ide však o špeciálny druh banánov, obsahujúci vyšší podiel škrobov. Nazýva sa matoke. Aj tie obsahujú vysoký podiel prebiotík.

Cibuľoviny – cibuľa, pór a cesnak

Hovorí sa, že cibuľoviny tvoria základ každého dobrého jedla. Je to, samozrejme, trochu nadnesené tvrdenie, ale nie je ďaleko od pravdy.

Keď totiž do receptu na mnohé jedlá zahrnieme cibuľu, cesnak, alebo pór, výborne ich tým “okoreníme”, chuti dodáme potrebnú “hĺbku”.

No a teraz sa dozvedáme, že okrem toho telu doprajeme ešte aj bohatý zdroj prebiotík, ktoré nakŕmia naše dobré baktérie v hrubom čreve – probiotiká.

Naučte sa pridávať do svojich zdravých dresingov, omáčok či pesta bohaté množstvo cesnaku.

Cibuľou a pórom zasa nemusíte šetriť v polievkach, ale primiešať ich môžete aj do rizota, k zemiakom a do zeleninových šalátov.

Skúste experimentovať s receptami a snažte sa do nich prepašovať ešte viac cibuľovín. Viac, ako sme zvyknutí v našich zemepisných šírkach.

U niektorých ľudí sa ale objavujú tráviace ťažkosti najmä, ak jedia cibuľoviny  v surovom stave.

V tom prípade je riešením buď ich jesť len varené, alebo do jedál pridávať cibuľu či cesnak v práškovej forme, ktorú nájdete dnes v každom supermarkete.

Sušené cibuľoviny sa síce svojou silou nevyrovnajú tým v surovom stave, ale aj v tejto forme sú bohatým zdrojom prebiotík.

Takže, nebojte sa nimi “koreniť” akékoľvek slané jedlo, ktoré práve pripravujete. Dodajú mu výbornú chuť a vášmu telu zdraviu prospešné látky.

Cesnak je napríklad veľmi účinný proti ateroskleróze, upravuje krvný tlak, podporuje vylučovanie toxínov z tela. Navyše aj zlepšuje prekrvenie mozgu, čím prispieva k zlepšovaniu pamäti a myslenia.

Cibuľa okrem vašej tráviacej sústavy prospeje aj vašej pečeni, žlčníku a pankreasu. Je to výborná potravina obzvlášť pre diabetikov.

Jej pravidelná konzumácia zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Do pozornosti ešte môžeme dať aj recept našich starých materí, ktoré cibuľu s úspechom používali pri nachladnutí, nádche a kašli.

Cibuľa totiž rozpúšťa a pomáha vylučovať hlieny.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ak jete rýchlo, priberiete!

Čokoláda a chudnutie – ide to dohromady?