Archive

Category Archives for "Jedlo"

Skrytý cukor v potravinách

Neraz sa výrobcovia predháňajú vzbudiť ilúziu, že niektorá ich potravina je zdravá a prípadne dokonca vhodná aj pri chudnutí. Niekedy dokonca zachytíte aj reklamnú kampaň, kedy sa snažia predať keksy, ako vhodnú potravinu. Ako to je?

Na keksoch si vieme prečítať to, že 100 gramov keksov obsahuje viac energie, ako by bolo vhodné zjesť napríklad na obed. To znamená že ak by ste si dali keksy, ktoré sa zmestia do hrste tak už do večere nemôže zjesť nič a ako obed bol ten ľahký keksík. Absurdné.

Ale ak sa pozriete na zloženie tak vidíte, že keksy sú vlastne zlepený tuk s cukrom. Polovica hmotnosti (pre pedantov 48,2 gramu) je čistý cukor. Márne sa na obale bude skvieť nápis “znížený obsah cukru” alebo “znížený obsah tuku”.

No táto presilovka sa hrá nielen s keksami a inými potravinami o ktorých by zdravý rozum hovoril, že sú nevhodné.

Kúpite si možno ovocný jogurt v nádeji, že by ste chceli do svojej životosprávy pridať trocha zdravých a diétnych potravín? Tak to si najskôr pozrite obal na jogurte. Môže byť v tichosti osladený cukrom. A čo poviete? Považovali by ste za zdravé na raňajky si dať asi tak jeden a pol polievkovej lyžice cukru a biely jogurt? Nie, to by bolo nezdravé. Ak to ale za nás zamieša výrobca, už sa to môže tváriť zdravo. Najmä preto, že výrobca pridá veľký nápis FIT, LÍNIA, 0% TUKU alebo niečo podobné.

Keď začnete sledovať kde všade je cukor zistíte, že výrobcovia ho navalia do nečakane rôznych potravín. Kečup, pečivo, niektoré mäsové výrobky.

Viem, keď sa povie aby sme sa vyhýbali sladkostiam, človek si predstaví tortu, mrežovník, krémeše a keksy. Pokiaľ chcete schudnúť, musíte cukor takmer úplne vylúčiť zo svojho života.

Cukor však neznamená len prítomnosť klasického cukru.

Výrobcovia cukor ukrývajú pod názvy, ktoré znejú menej sladko. Takže ak na obale potraviny vidíte napríklad glukózo-fruktózový sirup, dextróza, agávový alebo javorový sirup, maltodextrín, rafinovaný sirup, trstinový, alebo hnedý cukor, diastatický slad, galaktóza, hroznový cukor, invertný cukor, sirup, jačmenný slad, dextrán, karamel, kukuričný sirup, fruktóza, glukóza, džúsový koncentrát, med, sirup zo sladu, melasa, sacharóza… znamená to, že to nie je potravina vhodná pri chudnutí. 

Pozor aj na rôzne podrazy typu zdravé müsli, rôzne sójové či proteínové a vlákninové tyčinky. Kupované verzie často obsahujú veľa cukru.

Nechcem aby to vyzeralo, že som puritán, alebo sadista. Jasné, že

TROCHA cukru môžete aj pri chudnutí. ALE…

Ak si do ovsenej kaše (trebárs štvrť kila aj s vodou) dáte jednu lyžičku cukru čo je trebásr 7 až 10 gramov, tak by sa nič zlé nestalo. Je to malé percento cukru v porcii. Prečo tam je to ALE? Pretože ak si do taniera kaše dáte lyžičku cukru, tak nepocítite na chuti prakticky žiaden rozdiel. To sa týka aj medu, či agávového sirupu.

  • Ak má byť cukru málo, necítite chuť. Nemá zmysel pridávať ho.
  • Ak to už cítiť budete, je cukru veľa a to už pri chudnutí nesmiete.

Preto je lepšie nesladiť vôbec. Ak si kúpite výrobok, ktorý obsahuje malé množstvo pridaného cukru, tak to vôbec nemusíte riešiť.

Nejde o to dokonale dodržať režim ale naučiť sa sledovať to. Účelom je, aby ste sledovali čo vlastne obsahujú potraviny, ktoré jedávate. Konkrétne takto:

  • To, čo jedávate často: skúmajte pod mikroskopom aj najmenšie písmenká.
  • To čo si dáte raz za mesiac a len trocha: nemusíte veľmi skúmať.

Ak totiž denne budete jesť jeden “zdravý” jogurt v ktorom je 25 gramov cukru tak za mesiac zjete trištvrte kila cukru. Možno aj s pocitom, ako super zdravo sa to stravujete.

No a ak niekto nedáva pozor, tak neostane len pri jogurte. Cez deň nejaká lacnejšia proteínová tyčinka. Zo dve lyžice kečupu na špagety. Hrsť müsli. Pohár džúsu. Fľaša ľadového čaju, alebo energetický nápoj. Kávová lyžička cukru do kávy. Stačí pár takýchto maličkostí denne a dostanete sa na spotrebu niekoľko kíl cukru mesačne. A presne to pri chudnutí nechcete.

Preto odteraz sledujte či v potravinách, ktoré jedávate nie je skrytý cukor. A ak je, hľadajte také alternatívy, ktoré sú sladené stéviou.

Tip: predtým, než sa zahryznete do svojej obľúbenej proteínovej tyčinky, prečítajte si návod. Aby ste neboli prekvapkaní keď zistíte že proteínov je tam menej ako cukru. Prečítať veľký nápis proteín na obale fakt nestačí. Ak chcete, radšej si spravte proteínové tyčinky doma. Tam viete, čo v nich je.

Jedzte jedlo a nie chemikálie

Ak sa dá, uprednostňujte potraviny, v ktorých je čo najmenej pridanej chémie. Rozpoznáte to na obale. Výrobcovia sú povinní popísať z akých látok sa skladá ich výrobok. Mnoho z pridaných látok začína v označení písmenom E. Ľudovo sa to preto volá aj éčka. Éčka sú nápisy typu E237, E263, E153 a podobné. Nazývame ich aj aditíva, čo po slovensky znamená “pridanosti”, pridané látky.

Teraz sa pozrime, prečo o tom píšem. Mám tu totiž jeden tip:

Kupujte si len potraviny, ktorých zloženiu jasne rozumiete. Ak je v zložení jedla napísané “fazuľa, ražná celozrnná múka, alebo mlieko”, tak viete čo v tom je. Avšak ak sa v zložení “potraviny” dočítate, že obsahuje “kypriace látky (E 503, E 500), protihrudkujúcu látku (E 341), emulgátory (E 472e, sójový lecitín), arómu, regulátor kyslosti (kyselina citrónová), múku upravujúcu látku (E 221)” tak by vám v hlave mala zasvietiť červená kontrolka. Toto si chcem dávať do úst a prehltnúť? A nebude mi z toho zle?

Nie, nechcem démonizovať chémiu! Mnoho prirodzených a neškodných látok sa bežne označuje aj vo forme zápisu E-niečo. Trebárs vitamín C sa tiež dá zapísať ako E 300. Takže niektoré éčka v zložení byť môžu. Navyše tie látky, ktoré sú škodlivé sú zvyčajne zakázané. U nás ich nekúpite. Alebo sú v potravinách v natoľko malom množstve, že pri občasnom použití by nemali mať vplyv.

Problém však môže nastať v prípade potravín, ktoré používate často, alebo vo veľkom množstve.

Ako príklad môžeme zobrať obľúbený kolový nápoj. Verzia bez cukru obsahuje vodu a v nej:

  • Farbivo: E 150d
  • Sladidlá: cyklamát sodný, acesulfám K a aspartám
  • Kyselina: kyselina fosforečná, prírodné arómy vrátane kofeínu,
  • Regulátor kyslosti: citrany sodné

Samé mňamky. A výrobca rafinovane neuvádza takmer žiadne éčka, ale radšej pomenovania. A tak ak viete že aspartam = E951 tak sa nedáte oklamať.

Éčka nemusia byť uvedené len v skratke, ale aj ako názvy. Takže znova: ak nerozumiete z čoho sa potravina skladá, nejedzte ju.

Ako príklad zoberme E120

Máte možno chuť na jahodový jogurt. V zložení je aj E120.

  1. Máte na túto pridanú látku chuť? Ak by bola pridaná v jogurte, chcete si ho ešte dať? Možno ani nie.
  2. Tak vám poviem, že je to bežné a tradičné prírodné červené potravinárske farbivo. Možno som už trocha vo vás vzbudil chuť. Predsa len – veď je to prírodné a čo je prírodné to je predsa fajn. Nie?
  3. Dobre. Dajte si. Kým budete dojedať, tak vám poviem, že toto farbio sa volá karmín a je extrahované zo samičiek červca nopálového. Hmyz sa po usušení uvarí a farbivo sa vyzráža síranom hlinitoamónnym. Ešte vám to chutí?

Jednoducho ak neviete z čoho sa potravina skladá, výrobcovia to môžu ľahko zneužiť. Primiešajú aj to, čo by ste dobrovoľne asi ani nechceli zjesť. Jasné, podľa noriem je to všetko asi bezpečné. Ak si dáte jeden pohár za pár mesiacov, nie je čo riešiť.

Lenže potraviny s pridanou chémiou (napríklad kola) sú nečakane chutné a tak trocha návykové (sladká chuť, kofeín). Ako nič sa môže stať, že do seba lejete fosforečnany denne aj v dvojlitrovej fľaši. Čo na to kosti? Čo to umelé sladidlo a vaše obavy z rizika rakoviny, ktorú možno “máte v rodine”?

Preto si kontrolujte aspoň pravidelne používané potraviny. Aspoň tie nech majú čo najmenej aditív, teda pridaných látok. To čo konzumujete len málokedy netreba až tak prísne strážiť. 

Mimochodom, je jedna skupina produktov, na ktorej éčka nie sú napísanú vôbec a pritom je ich plná. Áno, každá domáca údená klobáska, či iné údeniny sú plné zdraviu škodlivých látok. My sa im preto vyhýbame.

Najjednoduchšie ako sa môžete vyhnúť éčkam je jesť čo najmenej továrensky spracované a upravené potraviny.

  • Zmiešajte na raňajky ovsené vločky, trocha škorice, pár rozdrvených orechov a krátko povarte vo vode. Máte raňajky bez éčiek.
  • Kúpte si hotovú raňajkovú cereálnu zmes v obchode a okrem cukru v nej bude aj tuk a kopa chémie. Samozrejme, že bude chutnejšia. Aj vďaka éčkam.

Preto ak budete kupovať suroviny a polotovary, máte problém s čítaním obalov na potravinách vyriešený.

Sú sušené hrozienka vhodné pri chudnutí?

Sušené hrozienka sú obľúbená potravina. Dá sa nimi obohatiť kaša z ovsených vločiek, aj proteínové tyčinky. Pri chudnutí sa však na hrozienka musia používať obzvlášť opatrne. Pozrime sa na jedny z bežných raňajok.

  • Biely jogurt, ovsené vločky + otruby, orechy a hrozienka. Všetko zmiešať a jesť.
  • Alebo kaša z ovsených vločiek a hrsť hrozienok.
  • Prípadne klasický veveričkin sen – müsli – ovsené vločky, hrozienka, orechy.

U človeka, ktorý pracuje manuálne sú takéto raňajky ako-tak prijateľné. Ak vydáte veľa práce, tak je veľká šanca, že energiu stihnete skôr využiť na pohyb, ako uložiť do tuku.

Pokiaľ sa vám však chudnutie nedarí, potom by som asi celkom zrušil hrozienka.

Nie je to síce veľa cukru, ale predsa len je to výrobok, ktorý môže spomaľovať chudnutie. Hrsť hrozienok, samozrejme, nie je vážny prehrešok – poviete si. Ale nemusí to byť celkom tak. Môže to byť len bagatelizácia. Hrsť hrozienok vyzerá lakomo len kým ju nehodíte na váhu.

Viem, po internete nájdete tonu článkov o tom, že hrozienka sú skvelou a zdravou náhradou sladkostí. Ako nám pomôžu v zdraví a že dokonca môžu bojovať proti zubnému plaku. Videl som článok, kde stojí, že z hrozienok sa vôbec nepriberá. Jednoducho internetom sa šíria rozporuplné informácie. Aj bludy. Budete si asi musieť vybrať:

  • či uveríte článku, ktorý chváli hrozienka pri chudnutí, lebo obsahujú veľa glukózy a fruktózy
  • alebo tomuto článku, kde tvrdím že glukóza je problém a fruktóza ešte väčší.

Výber medzi takými informáciami je nepríjemný, pretože jeden autor vám ponúka misku sladučkých hrozienok s prísľubom, že z nich nepriberiete. To sa dobre počúva aj papá. Iný autor zas len zakazuje(m) a to sa počúva zle.

Človek by radšej veril autorovi, ktorý dovolí sladkosti.

Ale ak sa neviete rozhodnúť komu veriť, spravte si prostý test. Každý deň si dajte do raňajok hrsť či dve hrozienok a sledujte, čo to spraví s vaším obvodom pása. (Váhu nesledujte, nič rozumné neukáže.) Tí, čo ste citlivejší na sladkosti už asi za týždeň či dva zistíte, že sa vám chudnutie spomalilo, alebo dokonca zastavilo. Ak budete jesť hrozienok viac, môže sa stať, že dokonca pás začne merateľne rásť. Potom viete, že hrozienka nepatria na váš tanier. No a nájdu sa aj takí ľudia, ktorí môžu jesť hrozienok koľko chcú a nepriberú. Tým môžeme všetci len potichu závidieť.

Taká lakomá hrsť sušených hrozienok môže vážiť okolo 25 gramov a to je skoro 20 gramov sacharidov, prevažne cukru. Nech je cukru 20 gramov. Mám 2 otázky, ktoré možno zmenia váš pohľad na vec:

  1. Nie je lepšie dať si viac vločiek a žiadne hrozienka?
  2. Dali by ste si na raňajky polievkovú lyžicu cukru?

Lyžica cukru zodpovedá pred chvíľou ukázanej hrsti hrozienok. Ja viem, o hrozienkach si poviete že sú určite zdravšie. Ale pre telo je to vo výsledku to isté. Ani jedna z dávok nebude prospievať chudnutiu.

Ak chcete chudnúť, mali by ste byť sýti. Hrsť cukru vám v tom nepomôže, ani keď je skrytý v sušených hrozienkach. Keď si ale namiesto toho dáte asi 40 gramov ovsených vločiek navyše, energeticky je to rovnaké.

Tipnite si ale, čo vás zasýti viac? Pár hrozienok, alebo tanierik ovsenej kaše?

Druhý argument je ešte nepríjemnejší.

Hrsť hrozienok je podobné množstvo cukru, ako lyžica cukru.

Počas chudnutia je preto výhodnejšie hrozienkam sa vyhýbať. Pokojne si hrozienka dajte, ak bez nich nemôžete prežiť. Ale používajte ich pri chudnutí radšej lakomo. Pár hrozienok (pár kusov, teda menej ako desať) určite neprekáža. Môže vám to aspoň posilniť príjemnú chuť v ústach. Ale viac nie.

Nenechajte sa zlákať predstavou že hrozienka sú zdravé, sú z prírody a čo ja viem čo ešte. To potom nie je problém zjesť celé vrecko s dobrým pocitom podpory zdravia z ovocia plného prvotriednych látok. Akurát vaše chudnutie sa tým pozastaví.

Tieto informácie sa vzťahujú na ľudí, ktorí chudnú!

Pokiaľ máte normálnu postavu, tak nejaká tá hrsť hrozienok vám neublíži a pokojne ich používajte. No ľudia, ktorí sú tuční majú veľmi často rôzne narušený metabolizmus a bezpečnejšie je vylúčiť nielen sladkosti, ale aj všetky potraviny s vyšším glykemickým indexom. Aj maškrty, ktoré akurát vyvolajú túžbu pridať si.

Dosť teoretizovania, pozrime nakoniec, ako hrozienka použiť ak už veľmi chcete.

  1. Nikdy ich nejedzte samostatne! Ak si medzi jedlami dáte hrsť hrozienok a nič iné, je to zlý nápad. Cukor sa rýchlo dostane do krvi a máte tu presne to, čomu sa tak úporne smažíme vyhnúť.
  2. Nikdy ich nejedzte priamo z vrecka. Sú sladké a nie je problém najmä potme zjesť aj 200 gramov… Odvážte alebo odmerajte si koľko plánujete zjesť.
  3. Ak ich chcete jesť, tak čo najmenej a vždy s jedlom, ktoré obsahuje aj bielkovinu a tuk. Tým sa trocha spomalí vstrebávanie cukru.

Cukor a jeho vplyv na chudnutie

Nielen z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že ak prestanete používať cukor, vaše chudnutie sa naštartuje správnym smerom. Cukrom rozumieme jednoduché sacharidy ako cukor, či med. Nie komplexné sacharidy ako ovsené vločky či celozrnné výrobky.

Za najzakázanejšiu látku sme určili cukor, sladkosti, sladké malinovky a všetky potraviny, v ktorých sa nielen rafinovaný cukor rafinovane ukrýva pod rôznymi nenápadným i názvami ako je: glukózo-fruktózový sirup, dextróza, agávový alebo javorový sirup, maltodextrín, rafinovaný sirup, trstinový, alebo hnedý cukor, diastatický slad, galaktóza, hroznový cukor, invertný cukor, sirup, jačmenný slad, dextrán, karamel, kukuričný sirup, fruktóza, glukóza, džúsový koncentrát, med, sirup zo sladu, melasa, sacharóza a tak dlho ďalej.

Takže tu je odpoveď na častú otázku “ako schudnúť”, ktorú od vás často dostávame: Neslaďte! Nepoužívajte cukor a nepoužívajte potreviny a nápoje, ktoré sú sladené! 

So sladením súvisí hneď niekoľko problémov.

Pri chudnutí sa cukor správa ako nepriateľ

Ak to so sladkým preženiete, cukor sa dostane rýchlo do krvi. Vyvolá to metabolickú odpoveď a telo povolá inzulín, ktorý ten cukor rýchlo napchá do tukových zásob. Aspoň predpokladám, že sladkosti jedávate pri televízore a nie počas behu na maratóne. Na maratóne totiž ten cukor ihneď spálite. Ale toto je téma pre ľudí čo chudnú. Tí zvyčajne netrhajú olympíjské rekordy. A preto prijatý cukor nespália ale telo si ho uloží.

Okrem iného aj preto, že človek so začínajúcou nadváhou reaguje na cukor inak ako zdravý človek. Často je v hre začínajúci metabolický syndróm s inzulínovou rezistenciou.

Preto sa mnoho obéznych ľudí nemôže na cukor pozerať tak, ako zdravý človek.

Zdravý človek si môže dať sladkosť a nebude s tým mať taký problém, ako človek s obezitou. Nemôžete porovnávať zdravého a obézneho človeka.

Rady vhodné pre zdravých neplatia u obéznych.

Preto cukor nesmiete jesť, ak plánujete schudnúť. Inak hrozí že aj keď si dáte len pomerne málo sladkostí, vaše telo ich nestihne normálne využiť. Namiesto chudnutia vo vašom tele cukor vytvorí zásobu – možno len jediný gram tuku. Spravte to každý deň a za rok máte viac než štvrť kila nadváhu. Nezdá sa vám to asi veľa. Počítajte. Za rok 365 gramov to je 3 a pol kila za 10 rokov. Ak začnete týmto tempom priberať v puberte, tak keď pôjdete do dôchodku máte nadváhu 18 kíl. Teoreticky. V praxi to bude oveľa viac, pretože:

Cukor pri chudnutí vábi robiť výnimky

Sladká potrava je jednoducho chutnejšia. Ak si doprajete sladkú výnimku stane sa jediné: budete chcieť viac.

A ak niečoho zjete viac, zvyčajne to znamená zjesť viac energie. Počas chudnutia chceme obmedziť energiu z rýchlych cukrov na minimum. Ak sa ale začnete občas zaujímať o sladkosti, rýchlo sa to môže zvrhnúť na niekoľko menších výnimiek denne.

Najhoršie je, že ak si dávate sladkosti, potom vám už obyčajné potraviny ani nebudú veľmi chutiť. Potrebujete nájsť iné chute. Možno výrazne slanú. A ste v kolotoči, pretože týrazné chute sú spravidla viazané na výrobky nezdravého typu. No a ak vám chutia, chcete ich viac. Pravidlá zdravej výživy hovoria jesť menej a vy ste pod tlakom túžby. Dokedy to chcete vydržať?

Preto je výhodnejšie nesladiť a nesoliť. Áno, taká strava vám vôbec nebude chutiť. Asi mesiac, alebo dva. Ale potom začnete cítiť aj normálne chute. Zistíte že aj bežné potraviny sú fajn. Len to si už nesmiete zničiť citlivosť chuťových vnemov tým, že by ste si dávali rôzne sladké a slané výnimky.

Špirála chutí

USA sú pár rokov pred Európou, ale už to prichádza aj sem.

  1. Aby výrobcovia predali, chcú spraviť svoj výrobok chuťovo čo najatraktívnejší.
  2. Konkurencia sa tomu musí prispôsobiť a tak vznikne viac slaných a sladkých výrobkov.
  3. Ľudia si zvyknú na vysoké dávky chutí a prestanú kupovať tie jemnejšie.
  4. Vzniká viac výrobkov so silnejšími chuťami, krachujú dodávatelia prirodzenejšej potravy.

Týmto spôsobom sa potom stane, že na trhu, alebo v hypermarkete sú celé regále naplnené celkom nevhodným tovarom.

Problém je, že ak chcete zvýrazniť chuť, pridáte soľ. Aby to nevyzeralo presolené, pridáte cukor. To vyšróbuje chuť a môžete ešte viac soliť a ešte viac sladiť. Je pochopiteľné, že ak na takú stravu nastavíte deti, nebudú vám chcieť jesť nejakú hlúpu zeleninu, alebo len obyčajný chlieb.

Preto ak chcete schudnúť dodržiavajte odteraz nejedzte cukor ani nič sladké.

Pokiaľ chcete sladkú chuť, použite ako sladidlo stéviu.

Probiotiká – viete ako vám pomôžu?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ľudskom tele. V článku si povieme viac podrobností aj o tom, či a kedy ich potrebujete.

Dnes sa už asi častejšie budete stretávať aj s označením črevná mikrobiota. To z toho dôvodu, že nejde len o baktérie mliečneho kvasenia, ale aj o iné “potvory”. Takže poďme si najskôr rýchlo upratať pojmy. Skúsim to zobrať čo najviac jednoducho, ale téma je ťažká. Ak sa dopustím odborných nepresností, nie je to zámer.

  • Črevná mikrobiota – do neba volajúci čechizmus, ale nemáme na to lepšie slovo a tak sa preberá toto. Tu je reč o všetkých mikroorganizmoch v čreve. Toto slovné spojenie sa používa bežne. Ak hovoríme o mikróboch v čreve a chceme ich pomenovať všetky naraz, použijeme práve toto slovné spojenie.
  • Črevný mikrobióm – označenie ktorým sa myslí niečo ako genetický profil, alebo súhrn všetkých mikroorganizmov v čreve. Zvyčajne sa nepoužíva, iba v odbornom texte.
  • Probiotiká sú podmnožinou črevnej mikrobioty. Z názvu sa dá odvodiť, že ide o “pro” – “bio” to znamená podporujúce, dobré, alebo prospešné potvory. Zvyčajne je reč o baktériách mliečneho kvasenia. Probiotiká môžeme prijímať v strave a ich dodávanie zvonku môže podporiť stav našej črevnej mikroflóry.
  • Prebiotiká a synbiotiká sú niečo ako pomocníci probiotík. Napríklad vláknina v potrave je pre človeka nestraviteľná. Zato však si na nej pochutia črevné baktérie a tým podporujete ich počet a kondíciu = svoje zdravie. Synbiotiká sú prípravky, ktoré sa predávajú spolu v kombinácii probiotikum+prebiotikum. V praxi nemusíte príliš tlačiť na pílu a kupovať také prípravky. Ale musíte jesť zeleninu, strukoviny a iné potraviny, ktoré prospejú aj probiotickým baktériám.

V praxi teda veci fungujú takto. Normálne kojené dieťa sa už v najútlejšom veku dostáva do kontaktom s baktériami od svojej matky. Tie osídlia jeho črevo a ak všetko prebehne správne, v málo zmenenej podobe potom tento črevný mikrobióm bude niečo ako “profil” ktorý dieťa už bude stále sprevádať.

Usudzuje sa, že v slepom čreve je niečo ako zásobáreň týchto črevných potvor, takže ak treba, majú sa odkiaľ rozmnožiť – napríklad po hnačke.

Súčasný životný štýl však zhoršuje situáciu. Antibiotiká a mnoho liekov môže drasticky zmeniť profil črevnej mikrobioty. To sa môže prejaviť tak, že v čreve začnú prevládať “zlé” baktérie. Tie potom pre nás nerobia to čo potrebujeme my. Výsledkom môže byť veľa ťažkostí ako sú hnačky, ale aj zmeny nálad, hlad, alebo zhoršenie imunity, alergia…

Ak si nadelíte dávku kúpených probiotík (naprílad Probio-Fix) tak tieto sa rýchlo začnú v čreve množiť. Ich pôsobenie v čreve zmení napríklad pH prostredie.

  • “Zlé” baktérie obľubujú a sami produkujú viac kyslé prostredie. To však utlmuje činnosť tých “dobrých” a škodí aj sliznici čreva.
  • “Dobré” baktérie znižujú kyslosť v čreve. To sa nehodí tým “zlým” a majú menej vhodné prostredie na to, aby sa množili. Dodaním probiotík sa teda optimalizuje situácia v čreve.

V optimálnom prostredí sa potom v čreve zlepší aj stav pôvodnej črevnej mikrobioty, ktorá je pre človeka prirodzená. Inými slovami teda užívané probiotiká pomôžu zlepšiť stav a počty tých vašich. Ich schopnosti aj úloha sa tým pomerne rýchlo skončia. Zhruba do dvoch týždňov sú všetky probiotické baktérie, ktoré ste užívali, preč. Ak sa medizitým optimalizovala črevná mikrobiota, tak je všetko v poriadku a probiotiká splnili svoju funkciu na jedničku.

Zvyčajne však svojim črevám uštedrujeme jeden kopanec za druhým.

  • Užívate občas antibiotiká?
  • Dáte si tu a tam lieky proti bolesti hlavy?
  • Páli vás záha a užívate lieky “na kyselinu”?
  • Jedávate rôzne druhy vlákniny?
  • Pravidelne jedávate rôzne fermentované produkty (kyslá kapusta, tempeh…)?
  • Máte v strave málo sladkostí a mastností?

To je len malý príklad, ako rôzne vieme oslabiť črevnú mikrobiotu v civilizovanom svete. Veľa ľudí totiž na tieto otázky odpovie áno. A to problém je.

Potom je dobré užívať probiotiká pravidelne a dlhodobo.

Ak chcete o tejto téme vedieť viac, asi najlepším zdrojom informácií je kniha. U nás vyšla vynikajúca kniha doktora Bukovského “Zachráňme svoje črevo“. Asi nenájdete nič komplexnejšie napísané a zároveň veľmi zrozumiteľné.

Veľmi dobrým čítaním je aj kniha Zdravá střeva (vydal Melvil) od Justin Sonnenburg a Erica Sonnenburg. Podobný okruh informácií povedaný inými slovami.

Ďalšie tipy k tejto téme:

Zelenina nahradí tabletky na chudnutie

Dnes je moderné dávať výzvy. Takže: Každý deň 1 zjedzte kilogram zeleniny podľa vašeho výberu. Podrobne som o tom písal aj v článku o tom, že zeleninu máte jesť ku každému jedlu.

Do výzvy môžete započítať aj jedno jablko a jeden pomaranč. Prednostne však zjedzte zeleninu (paradajky, uhorky, papriky, kapusta, brokolica, cuketa, atď..). Ak to myslíte s chudnutím vážne a chcete niečo pre seba urobiť, začnite s našimi výzvami.

Pod pojmom kilo zeleniny si mnohí predstavia plný kamión. Nič také však nehrozí!

Na tejto fotografii vidíte kilo zeleniny. Dve papriky, dve paradajky, uhorka a to je všetko.

Niektoré ženy môžu mať pocit, že tak veľké množstvo zeleniny proste nezjedia. Žiaden strach. Dajte si ku každému jedlu jeden kus zeleniny a zistíte, že vám nakoniec možno bude aj málo. A uvidíte, ako sa vám naštartuje chudnutie.

Pred jedlom zeleninu máte jesť preto, aby sa začal plniť žalúdok. Tým dosiahnete pocit sýtosti “zadarmo”. Teda za cenu zeleniny. Iné neboráčky kvôli odstráneniu pocitu hladu užívajú rôzne tabletky na chudnutie. Tipnite si, aké majú výsledky? Áno. Peňaženka určite zoštíhlie. Ale bachor pretrvá.

Ak budete jedávať zeleninu pred každým jedlom, schudnete za trvalého pocitu sýtosti. Je to za tie roky už dobre overené. Po porcii zeleniny si dajte normálnu porciu jedla a budete úplne objedení. Pritom budete chudnúť.

Poučte sa z chýb druhých – načo užívať tabletky na chudnutie, keď pocit hladu viete tak ľahko zrušiť.

Tu o veci hovorím podrobnejšie vo videu. Je to niečo ako chirurgická bandáž žalúdka, len si to spravíte sami doma a bez skalpelov a zajódovaných chirurgov.

Ktorá zelenina sa pri chudnutí hodí?

Pre mňa ako pohodlného chlapa je to asi jasné – surová. Umyť, zjesť. Pokiaľ sa vám ale žiada, môžete so zeleninou robiť rôzne úpravy:

  • grilovať
  • dusiť na pare
  • vyrobiť polievku
  • vyrobiť šalát

Dokonca úplne ideálny stav nastane, ak to budete striedať. Zo surovej zeleniny totiž telo vytiahne trocha iné živiny ako z tepelne spracovanej. Dokonca niekedy tepelné spracovanie je výhodné – známe sú napríklad paradajky, ktoré sa až po tepelnom spracovaní stanú tým správnym zdrojom ochranných látok.

Pri papaní zeleniny dusenej, alebo polievkovej je dobré myslieť na to, že sladké druhy zeleniny môžu vo väčšom množstve mať vysoký glykemický index. Mrkvu alebo petržlen je preto lepšie jesť v udusenom stave len v menších dávkach.

Praktické je používať aj mrazenú zeleninu. Je už očistená a stačí ju zohriať. Najmä ak nie je sezóna a čerstvá zelenina je na pultoch v mizernej kvalite a zlej cene. Potom siahnite po mrazáku.

Sterilizovaná zelenina, alebo hrášok síce splní svoj účel tiež, ale overte si či to nie je v rámci dochutenia obohatené o zbytočné množstvo cukru, alebo soli.

Ak ste zeleninu predtým jedli málo, začnite pozvoľna

Niektorí ľudia môžu mať problém zjesť viac zeleniny. Najmä ak predtým ste toho zjedli málo, tak teraz skúste začať radšej opatrne. Nedajte hneď kilo denne, ale dajte si jeden dva kusy zeleniny za deň. Trebárs štvrť kila. Zajtra si dajte trocha viac. Takto môžete pridávať.

V praxi môžete ísť s pokojným svedomím aj ku dvom kilám zeleniny za deň. Naozaj sa nič zlé nestane.

Jasné, denne toľko asi nezjete bežne, ale ak to občas vytiahnete aj na tak vysokú dávku, určite vám nehrozí nič zlé.

Samozrejme, platí to pre zdravých

Táto výzva sa týka zdravých ľudí. Podobne, ako všetky články, ktoré píšem.

Sú rôzne ochorenia, pri kotorých sa nesmú jesť niektoré druhy zeleniny. Typickým príkladom môžu byť alergie, alebo niektoré ochorenia ľadvín.

Vyššie množstvo vlákniny v črevách je normálne veľmi žiadúci stav. Nielen pri chudnutí, ale aj pre zdravie. No pri užívaní niektorých liekov môže byť veľké množstvo vlákniny aj problém – vláknina môže spomaliť vstrebávanie. Rovnako niektoré lieky nemôžete užívať spolu s grapefruitom.

Preto ak nie ste zdraví, musíte chudnutie začať u lekára tak, ako sme už písali viackrát. Ten určí, či je všetko v poriadku a ak by zistil, že sú niektoré obmedzenia ktoré musíte dodržiavať. tak vás na to upozorní.

Kokosový olej

Kokosový olej je jednou z potravín o ktorej koluje veľa fám. Niekto ju zatracuje, iný chváli do nebies. V tomto článku si môžete prečítať hlavne chvály – avšak odporúčame čítať s chladnou hlavou. Skôr, než sa začítate, pozrite si tento článok o kokosovom oleji.

Energetická hodnota kokosového oleja je cca 3700 kJ na 100g. V tomto objeme je

  • 6 g bielkovín
  • 10 g sacharidov
  • 70 g tukov
  • 7,4 g vlákniny

Tuku v tomto oleji sa báť nemusíte (aj keď sú to nasýtené mastné kyseliny) v ľudskom organizme sa správa inak, než tuky, ktoré sa nachádzajú v iných potravinách. Ide o triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MTC) , ktoré vieme celkom dobre stráviť a neukladajú sa do zásoby ako tukové vankúšiky, ale slúžia ako rýchly zdroj energie.

Použitie v kuchyni

Kokosový olej môže byť rafinovaný, alebo nerafinovaný. Vyberajte si podľa toho na čo ho chcete použiť.

Nerafinovaný kokosový olej – má silnú kokosovú arómu. Je vhodný na prípravu jedál, pri ktorých táto aróma nebude problém (rôzne zákusky, jedlá s kokosovou arómou a pod.). Môžete ho zahriať na 177°C bez obavy, že sa prepáli.

Rafinovaný kokosový olej – tento druh oleja je bez vône. Môžete na ňom pokojne pripravovať akékoľvek jedlo – vyprážať, smažiť,…všetko na čo ste doteraz používali slnečnicový, olivový, repkový olej, alebo bravčovú masť môžete pripravovať na rafinovanom kokosovom oleji. Tento olej znesie teploty okolo 232°C, bez toho aby sa začal prepaľovať a začali sa v ňom tvoriť karcinogénne látky.

Vplyv kokosového oleja na ľudský organizmus

Kokosový olej ma tých plusov pre naše telo veľa. Stačí ak si každý deň doprajete 2 – 3 polievkové lyžice a zbadáte jeho účinky. Či si ho pridáte do šalátov miesto olivového oleja, alebo do krémovej polievky. Lyžicu kokosového oleja pridajte do smoothie nápojov, teplého kakaa, kávy,  alebo do dressingov na šaláty a pokojne ho môžete použiť miesto masla pri pečení. Spôsobov ako dopriať organizmu kokosový olej každý deň je veľa. Používajte radšej nerafinovaný – panenský kokosový olej. Je kvalitnejší, výživnejší a jeho účinky na organizmus sú výraznejšie než pri rafinovanom oleji.

  • Má antibakteriálne a antivírusové účinky a výrazne posilňuje imunitu vďaka veľkému obsahu kyseliny laurovej, kyseliny kaprinovej a kyseliny kaprylovej.
  • Má antioxidačné účinky – ako masážny olej pleť hydratuje a pomáha pri liečbe ekzémov, psoriázy a iných kožných problémoch. Zmierňuje prejavy starnutia a spomaľuje tvorbu vrások.
  • Bráni vzniku lupín – obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré vyživujú poškodené vlasy. Stačí ho pravidelne nanášať na vlasovú pokožku na hlave, chvíľu masírovať a zbavíte sa lupín. Môžete ho použiť miesto kondicionéru a končeky vlasov sa vám viac nebudú štiepiť.
  • Zlepšuje trávenie – ničí baktérie a parazitov v tráviacom trakte, ktoré spôsobujú poruchy trávenia. Zlepšuje vstrebávanie ďalších živín, vitamínov, minerálov a aminokyselín (presne na toto slúžia nasýtené mastné kyseliny, ktoré kokosový olej obsahuje. Miesto toho aby sa uložili ako zásoby tuku, napomáhajú pri vstrebávaní dôležitých látok do organizmu)
  • . Ak vás pri zhadzovaní váhy prepadne chuť na sladké stačí si dať lyžicu kokosového oleja a chuť na čokoládu vás prejde. Ak budete tento olej užívať pravidelne hladina inzulínu bude regulovaná a váš organizmus už nebude trpieť nedostatkom cukrov.

Isto ste toto všetko o kokosovom oleji čítali aj vy. Čo z toho je však pravda a čo len marketingový ťah, ktorý pomáha predávať novinku zistíme teraz.

Kokosový olej a pleť

Kokosový olej obsahuje veľa mastných kyselín, ktoré sú vhodné pre suchú pleť. Je pravdou, že vašu pokožku hydratuje, ale existujú aj kvalitnejšie prípravky – tie vašej pokožke dodajú viac vlhkosti bez toho aby jej dodali nasýtené mastné kyseliny. Ak sa pýtate či ho na pokožku použiť… môžete, obsahuje vitamín E a stopové prvky, ktoré pleť využije. Má antibakteriálne účinky a je celkom dobrým bojovníkom proti plesniam a infekciám.

Ak do kokosového oleja pridáte trochu kryštálového cukru získate prírodný peeling na pokožku, ktorý vás zbaví odumretých častí pokožky.

POZOR – kokosový olej nie je vhodný na dlhodobé užívanie na pokožku. Premasťuje ju a o mastnú pleť nik nestojí.

Vlasy – máte suché vlasy? Rozotrite si 1-2 lyžice kokosového oleja do vlasov – najlepšie na končeky, tie trpia najviac. Ak chcete zabrániť tvorbe lupín, tento olej vám s tým môže pomôcť, ale zas si musíte dávať pozor, aby vaše vlasy neboli v konečnom výsledku mastné.

Ak používate kokosový olej na vlasy a pokožku používajte vždy panenský, nerafinovaný (za studena lisovaný) kokosový olej.

Chudnutie

Kokosový olej je vraj zázračným prostriedkom na chudnutie, niekde sa uvádza že priamo zabraňuje ukladaniu tuku v okolí pása. Pekná predstava J a vynikajúca reklama – každý chce mať osí driek tak prečo to neskúsiť? Pravda je ale trochu iná.

Kokosový olej obsahuje nasýtené mastné kyseliny – také isté aké sú v bravčovej masti a iných nezdravých tukoch. Presne tie, ktorým sa pri vylepšovaní postavy snažíte vyhnúť oblúkom. Prečo by sa mali tie isté mastné kyseliny správať inak v kokosovom oleji? Sú to tie isté mastné kyseliny, ktoré sa snažíme v strave obmedziť, tak prečo by sme ju mali prijímať v kokosovom oleji?

Kokosový olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú pre organizmus dobre stráviteľné, majú vyšší termický efekt – ich trávením organizmus spáli pár kalórií, zvýšia váš metabolizmus. Bohužiaľ, tejto látky v kokosovom oleji veľa nie je (od 14 do 50%, podľa toho aký druh oleja máte). Ak by ste chceli dostať do tela množstvo triglyceridov, ktoré vášmu organizmu prospejú museli by ste denne zjesť asi 10 polievkových lyžíc kokosového oleja – čo zas nie je prospešné pre zdravie.

Stačí trochu logického myslenia, stačí si spočítať dve a dve a zistíte kde je vlastne pravda. Doteraz neboli potvrdené žiadne vedecky overené chudnúce účinky kokosového oleja.

Užívať či neužívať kokosový olej?

Nemusíte hneď tento olej zatracovať, obsahuje látky, ktoré sú pre náš organizmus dobré. Vitamíny, minerály, stopové prvky…náš organizmus a pokožka si už vyberie čo potrebuje.

Kokosový olej môžete pokojne použiť do zákuskov, koláčov, do orientálnych jedál, kde nebude na škodu jeho kokosová aróma. Určite je lepšie použiť olej než nejakú umelo vytvorenú príchuť. V tomto smere vám nijako neublíži. Ale spoliehať sa naň, že vďaka nemu schudnete je určite zlé rozhodnutie. Môže mať na vaše zdravie priaznivý vplyv, doplní vášmu organizmu to čo potrebuje, ale určite vás nezbaví tukových vankúšikov.

Potrebujete detox?

Stále sa stretávame s mnohými ponukami na “detoxikáciu” organizmu. Odporúčam opatrnosť. Mnoho z tých ponúk je problematických. Napísal som o tom článok Detox. Môžete si ho pozrieť tu:
www.chudnutie-ako.sk/diety-nepomozu/detox

Detoxikácia síce veľmi dobre znie, ale v praxi počítajte skôr s tým, že nič nezmeníte. Kúpite si nejaký zázračný elixír, alebo procedúru a tá v najlepšom prípade nespôsobí žiadny rozdiel.

Pokiaľ máte chuť detoxikovať sa, sú na to poruke jednoduché prostriedky.

Skúste tieto tipy uplatniť do praxe a žiaden detox sa vás nebude týkať.

Čo je dôležité, je netoxikovať sa. To znamená nefajčiť, nepiť a neprijímať rôzne škodlivé látky. To je oveľa účinnejšie “čistenie” (teda vlastne nešpinenie) tela, než jesť a žiť nezdravo a spoliehať sa, že nejaký obchodník mávne čarovným prútikom a vy ozdraviete.

Čítajte obaly na potravinách

Dnešná výzva je jednoduchá ale aj ťažká zároveň.

  • Jednoduchá je v tom, že stačí zobrať lupu a pozrieť sa, čo výrobca píše o výrobku, ktorý chcete kúpiť.
  • Ťažšie je donútiť sa pochopiť, čo to presne znamená.

Ale skúsime vám to uľahčiť. Vôbec nemusíte rozumieť potravinárskej výrobe. Nemusíte sa vyznať v chémii. Postačí, ak použijete to, čo sa volá sedliacky rozum.

Pri čítaní obalov na potravinách potrebujete hľadať dve veci.

  • Zloženie
  • Výživové hodnoty

Akonáhle rozumiete súvislostiam, začnete rozumieť čo sa deje. Takže poďme na to:

Zloženie

Zloženie je zoznam ingrediencií, ktoré vo výrobku sú. Ak, napríklad, vyrábam chlieb, ide tam múka, rasca, droždie, soľ a nešetrite ani dobrým olivovým olejom. To rozmiešam vo vode a dám do pekárničky, ktorá to premení na chlieb.

Keby som taký chlieb mal predávať, asi by som rád utajil svoj recept. Na druhej strane musím uviesť ingrediencie. A tak je pravidlo, že ingrediencie musia byť uvedené v poradí podľa množstva, v akom sú v danej potravine uvedené.

Potom by som v zložení uviedol poradie: múka, voda, droždie, olej, rasca, soľ.

Čo v praxi z tejto informácie viete vykúzliť? Chcete kúpiť ražný chlieb, ktorý sa predáva zabalený v trenírkach, aby pôsobil dojmom, že je zdravý a celozrnný. V zložení však zistíte toto poradie:

Pšeničná múka, celozrnná pšeničná múka, ražná múka, cukor, soľ, semená…

Tak hneď viete, že výrobca vás chce opláchnuť.

  • Vie že ražný chlieb je pri chudnutí žiadaný, ale prevažná časť múky je pšeničná.
  • Pokúša sa budiť dojem celozrnnosti, viaczrnnosti, alebo cereálnosti, ale semien je tam menej ako soli.
  • Aby vás naštval, sype do chleba aj cukor.

Teraz je na rade váš sedliacky rozum. Je to vhodný chlieb? Nemusíte mať vysokú školu potravinársku na to, aby ste poznali odpoveď.

Príklad číslo 2. Chcete kúpiť čučoriedkový jogurt. Jeho zloženie je takéto:

  • Jogurtová zložka: Smotana (mlieko), Jogurtová kultúra.
  • Ovocná zložka: 17 % (cukor, čučoriedky 41 %, glukózo-fruktózový sirup, zahusťovadlá: modifikovaný škrob, pektíny; voda, čučoriedková aróma, koncentrát z červenej repy, farbivo: aktívne uhlie; regulátory kyslosti: kyselina citrónová, citrany sodné)

Čo povie sedliacky rozum? Že jogurt je smotanový, to pri chudnutí nie je nič pre nás. Okrem toho obsahuje “ovocnú” zložku a najväčšia časť ovocia je cukor a glukózo-fruktózový sirup, čo je skoro to isté. Výrobca deklaruje prítomnosť niečo cez 8% čučoriedok, čo je menej ako množstvo obsiahnutého cukru, ale viac ako sa mi chce veriť.

Takže toto sa viete dočítať zo zloženia. Že pri chudnutí tento jogurt e-e, lebo je to slanina s cukrom.

Výživové hodnoty

Druhá zložka informácií, ktoré vás môžu zaujímať sú výživové hodnoty.

A aj tu mám zlú správu – ten prvý údaj “energia” by vás nemal zaujímať vôbec. Inak sa dostanete do rovnakej situácie ako mnoho mladých žien. Tie sa snažia jesť len jedlá s čo najnižšou celkovou energiou. No sledovanie energie nič nehovorí o živinách. A práve živiny vás majú zaujímať na veci ako prvé! Takže pozrime sa na ten jogurt z ukážky pred chvíľou:

  • V 100 g výrobku:
  • Energia: 594 kJ
  • Tuky: 8,3 g
    z toho nasýtené mastné kyseliny: 5,5 g
  • Sacharidy: 14,1 g
    z toho cukry: 12,4 g
  • Bielkoviny: 2,8 g

Ak téglik má 150 gramov tak tie hodnoty sú v skutočnosti vyššie, ale tuky sú prevažne nasýtené, to pri chudnutí nechceme a tým nám tento jogurt vychádza medzi “zakázané”. Viem, celkovo sa tuk “zmestí” do odporúčaných 10 až 15 gramov tuku na porciu, ale nemal by to byť tuk nasýtený. Radšej olivový olej, orechy avokádo…

Druhý údaj, ktorý sledujeme ostro je položka cukor. Sacharidy sú v poriadku – pri chudnutí sú komplexné sacharidy normálna zložka potravy. Ak ale pod kolónkou sacharidy nájdete položku “z toho cukry”, tak to vlastne hovorí, že pri chudnutí je to nevhodná potravina. Obsahuje 12 gramov cukru na 100 gramov, čiže v tégliku takého jogurtu sú dve čajové lyžičky cukru.

Inými slovami. Dali by ste si pri chudnutí ako zdravú stravu lyžičku (asi 10 gramov) masla alebo bravčovej masti? A k tomu 2 lyžičky cukru? Asi by ste sa nahlas smiali, že tak sa chudnúť nedá. A presne to obsahuje taký jogurt. Len to je tuk zo smotany a nie bravčová masť. V tele sa to správa dosť podobne.

A preto naša výzva čítajte obaly na potravinách je vo vašom záujme.

Mimochodom, pozrite si aj obaly potravín, ktoré už máte doma a bežne ich kupujete! Možno budete prekvapení, koľko skrytého cukru či chémie sa skrýva v potravinách.

Krabičková diéta pri chudnutí? Áno či nie?

Ak patríte medzi ľudí, ktorí potrebujú celý deň niečo vyjedať, robíte to možno správne. Pravidelná strava je podmienkou schudnutia i udržania štíhlej línie. Možno ste ale celý deň vytažení v práci. Na prípravu jedla nemáte čas. Skúste to s krabičkovou diétou.

Vieme, volá sa to diéta a na našich stránkach stále prízvukujeme, že diéty vedú len k jojo efektu. Tentokrát slovko diéta neberte do úvahy. Nejde o žiadnu bielkovinovú diétu, paleo diétu, ketónovú alebo 90-dňovú diétu…. Áno všetky tieto sú škodlivé. Aj pre vašu líniu aj pre zdravie.

Krabičková diéta

Krabičková diéta je pripravovaná presne podľa energetických a výživových potrieb vášho organizmu. Takže pokojne by sme ju mohli nazvať zdravé, pestré a vyvýžené krabičkové stravovanie. Aj keď, aj medzi krabičkovými diétami sa nájdu čierne ovce. Ale o tom až nižšie.

Krabičková diéta je nápad anglického fitness trénera Simona Lovella, ktorá sa veľmi rýchlo uchytila v Spojenom kráľovste. Odtiaľ úspešne expandovala do zámoria aj do Európy. Je veľmi vhodná napríklad pre zaneprázdnených zamestnancov v stednom manžmente žijúcich vo veľkých mestách, ktorí nemajú čas doslova na nič.

Krabičková diéta – diéta manažérov?

Na Slovensku sa krabičková diéta už tiež úspešne etablovala. Firmy, ktoré vám dovezú vaše jedlo v krabičkách domov alebo do práce sú napríklad v Bratislave, Trnave, Nitre, Košiciach. Čiže v mestách, kde majú ľudia nadpriemerné prijmy.

Takže prívlastok, že ide o “manažérsku” diétu je celkom na mieste. V krabičkách si svoje raňajky, desiatu, obed, olovrant i večeru objednávajú ľudia s vyššími príjmami ako je priemer v populácii.

Je to tak preto, lebo krabičková diéta nepatrí medzi najlacnejší spôsob stravovania. Denne vás diéta z krabičiek vyjde na 10 až 15 €, čo nie je málo.

Krabičková diéta – je naozaj taká drahá?

Áno, určite je drahšia, ako iné spôsoby stravovania. Ak ste ale celý deň v práci a iná možnosť, ako si vybehnúť cez obednú prestávku do reštaurácie, vám nezostáva, chvíľu s nami počítajte.

Obedové menu v reštaurácii vyjde na 4 – 5 eur. Ak si pripravujete raňajky, desiatu, olovrant aj večeru doma, surovniny vás vyjdú aj na ďalších 5 eur, často i viac.

Zrátané a podčiarknuté: vyjde vás to denne na priemerných 10 až 12 eur. Takže ten rozdiel vlastne ani nie je taký markatný. Je tu však jedno ale: ste na stránkach o chudnutí! Znižovanie telesného tuku a návštevy bežných reštaurácií sa ani trochu nesnúbia! Varia tam veľmi kalorické a z hľadiska výživy nezdravé jedlá. Ak chcete schudnúť, potrebujete zdravú a vyváženú stravu s podielom energie nastaveným presne tak, aby ste chudli.

Krabičková diéta podomácky?

Ak ste vyťažení až po uši prakticky od skorého rána až do neskorej noci, tento odstavec pokojne preskočte. Pokiaľ ste v jednom kole iba v práci a keď prídete domov, situácia sa upokojí, máte možnosť pripraviť si vlastnú krabičkovú diétu aj sami.

Podmienkou je ale mať zmáknuté základné zásady zdravej stravy, príjmu živín a energie. Podľa toho musíte pripraviť vyváženú celodennú stravu. Každá krabička znamená jednu porciu. Musíte ju naporcovať tak, aby vášmu telu dala všetko, čo potrebuje, ale energeticky ste nešli príliš vysoko, ale ani príliš nízko (pretože aj prílišné škrtenie stravy je pri chudnutí kontraproduktívne).

Svoju dennú potrebu živín a energie zistíte pomocou BMI kalkulačky. Potom si už podľa tejto zásady pripraviť do krabičiek jednotlivé denné chody. Zo začiatku budete na to potrebovať kuchynskú váhu, potom už budete mať porcie jednotlivých surovín v oku. Táto kalorická tabuľka vám vypočíta presné zloženie živín a celkový počet energie vášho jedla podľa surovín, ktoré ste pri jeho príprave použili.

Chce to trochu cviku a sebazaprenia, ale ťažké sú len začiatky. Potom vám to už pôjde od ruky. Každopádne domácou prípravou krabičkovej diéty výrazne ušetríte. Budete jesť zdravo a navyše aj pekne chudnúť.

Pozor – nie každá krabičková diéta je vhodná

Vždy myslite na to, že firmy, ktoré vám ponúkajú “zdravé” jedlá v krabičkách, chcú predovšetkým zarobiť. Preto ponúkajú v krabičkách aj také jedlá, ktoré buď neponúkajú vyváženú stravu, alebo nie sú určené pre chudnutie. Na prvom mieste je vždy dopyt spotrebiteľa a tomu sa prispôsobuje aj ponuka.

A ruku na srdce, nie všetkým ľuďom, ktorým vyhovuje stravovať sa krabičkovo, leží na srdci chudnutie.

Nevhodné, bez ohľadu, či chudnete alebo nie, sú napríklad rôzne “detoxikačné” či “čistiace” diéty… Po prvé, neobsahujú všetky živiny, ktoré vaše telo potrebuje. Čiže budete strádať. Druhá vec: mnoho výstrelkov v stravovaní pod nálepkou “detox” vychádza z pseudovedeckých konceptov, nie z odporúčaní odborníkov na zdravú výživu.

Podobne sa vyhnite aj diétam, ktoré sa nazývajú nízkotučné, nízkosacharidové… Áno, telo potrebuje aj tuky, ale zdravé. A bez sacharidov to už vôbec nejde, dokonca si môžete spomaliť metabolizmus. Ale tiež, nie je sacharid, ako sacharid… To už je ale o  tých znalostiach zásad zdravej výživy a správneho chudnutia. Bez týchto znalostí sa nedá chudnúť korektne a zdravo.

Tip: prečítajte si, aké najčastejšie chyby pri chudnutí robia ľudia, ktorí nie sú ochotní si o tom všetkom trochu naštudovať.

Krabičkové diéty, ktoré sú vhodné pri chudnutí:

  • diéta na chudnutie bez pravidelného pohybu (nie je to ideál, ale môže byť)
  • diéta na chudnutie s pravidelným pohybom (super, šport by mal byť súčasťou zdravého a správneho chudnutia)
  • vegetariánska diéta (veľmi vhodná a zdravá)
  • diéta zameraná na zdravé stravovanie (môže byť, ale popýtajte sa na zloženie a energiu, lebo sa vám môže stať, že budete namiesto chudnutia s váhou stáť)

 

1 2 3 5