Archive

Category Archives for "Jedlo"

Cukor a jeho vplyv na chudnutie

Nielen z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že ak prestanete používať cukor, vaše chudnutie sa naštartuje správnym smerom. Cukrom rozumieme jednoduché sacharidy ako cukor, či med. Nie komplexné sacharidy ako ovsené vločky či celozrnné výrobky.

Za najzakázanejšiu látku sme určili cukor, sladkosti, sladké malinovky a všetky potraviny, v ktorých sa nielen rafinovaný cukor rafinovane ukrýva pod rôznymi nenápadným i názvami ako je: glukózo-fruktózový sirup, dextróza, agávový alebo javorový sirup, maltodextrín, rafinovaný sirup, trstinový, alebo hnedý cukor, diastatický slad, galaktóza, hroznový cukor, invertný cukor, sirup, jačmenný slad, dextrán, karamel, kukuričný sirup, fruktóza, glukóza, džúsový koncentrát, med, sirup zo sladu, melasa, sacharóza a tak dlho ďalej.

Takže tu je odpoveď na častú otázku “ako schudnúť”, ktorú od vás často dostávame: Neslaďte! Nepoužívajte cukor a nepoužívajte potreviny a nápoje, ktoré sú sladené! 

So sladením súvisí hneď niekoľko problémov.

Pri chudnutí sa cukor správa ako nepriateľ

Ak to so sladkým preženiete, cukor sa dostane rýchlo do krvi. Vyvolá to metabolickú odpoveď a telo povolá inzulín, ktorý ten cukor rýchlo napchá do tukových zásob. Aspoň predpokladám, že sladkosti jedávate pri televízore a nie počas behu na maratóne. Na maratóne totiž ten cukor ihneď spálite. Ale toto je téma pre ľudí čo chudnú. Tí zvyčajne netrhajú olympíjské rekordy. A preto prijatý cukor nespália ale telo si ho uloží.

Okrem iného aj preto, že človek so začínajúcou nadváhou reaguje na cukor inak ako zdravý človek. Často je v hre začínajúci metabolický syndróm s inzulínovou rezistenciou.

Preto sa mnoho obéznych ľudí nemôže na cukor pozerať tak, ako zdravý človek.

Zdravý človek si môže dať sladkosť a nebude s tým mať taký problém, ako človek s obezitou. Nemôžete porovnávať zdravého a obézneho človeka.

Rady vhodné pre zdravých neplatia u obéznych.

Preto cukor nesmiete jesť, ak plánujete schudnúť. Inak hrozí že aj keď si dáte len pomerne málo sladkostí, vaše telo ich nestihne normálne využiť. Namiesto chudnutia vo vašom tele cukor vytvorí zásobu – možno len jediný gram tuku. Spravte to každý deň a za rok máte viac než štvrť kila nadváhu. Nezdá sa vám to asi veľa. Počítajte. Za rok 365 gramov to je 3 a pol kila za 10 rokov. Ak začnete týmto tempom priberať v puberte, tak keď pôjdete do dôchodku máte nadváhu 18 kíl. Teoreticky. V praxi to bude oveľa viac, pretože:

Cukor pri chudnutí vábi robiť výnimky

Sladká potrava je jednoducho chutnejšia. Ak si doprajete sladkú výnimku stane sa jediné: budete chcieť viac.

A ak niečoho zjete viac, zvyčajne to znamená zjesť viac energie. Počas chudnutia chceme obmedziť energiu z rýchlych cukrov na minimum. Ak sa ale začnete občas zaujímať o sladkosti, rýchlo sa to môže zvrhnúť na niekoľko menších výnimiek denne.

Najhoršie je, že ak si dávate sladkosti, potom vám už obyčajné potraviny ani nebudú veľmi chutiť. Potrebujete nájsť iné chute. Možno výrazne slanú. A ste v kolotoči, pretože týrazné chute sú spravidla viazané na výrobky nezdravého typu. No a ak vám chutia, chcete ich viac. Pravidlá zdravej výživy hovoria jesť menej a vy ste pod tlakom túžby. Dokedy to chcete vydržať?

Preto je výhodnejšie nesladiť a nesoliť. Áno, taká strava vám vôbec nebude chutiť. Asi mesiac, alebo dva. Ale potom začnete cítiť aj normálne chute. Zistíte že aj bežné potraviny sú fajn. Len to si už nesmiete zničiť citlivosť chuťových vnemov tým, že by ste si dávali rôzne sladké a slané výnimky.

Špirála chutí

USA sú pár rokov pred Európou, ale už to prichádza aj sem.

  1. Aby výrobcovia predali, chcú spraviť svoj výrobok chuťovo čo najatraktívnejší.
  2. Konkurencia sa tomu musí prispôsobiť a tak vznikne viac slaných a sladkých výrobkov.
  3. Ľudia si zvyknú na vysoké dávky chutí a prestanú kupovať tie jemnejšie.
  4. Vzniká viac výrobkov so silnejšími chuťami, krachujú dodávatelia prirodzenejšej potravy.

Týmto spôsobom sa potom stane, že na trhu, alebo v hypermarkete sú celé regále naplnené celkom nevhodným tovarom.

Problém je, že ak chcete zvýrazniť chuť, pridáte soľ. Aby to nevyzeralo presolené, pridáte cukor. To vyšróbuje chuť a môžete ešte viac soliť a ešte viac sladiť. Je pochopiteľné, že ak na takú stravu nastavíte deti, nebudú vám chcieť jesť nejakú hlúpu zeleninu, alebo len obyčajný chlieb.

Preto ak chcete schudnúť dodržiavajte odteraz nejedzte cukor ani nič sladké.

Pokiaľ chcete sladkú chuť, použite ako sladidlo stéviu.

Probiotiká – viete ako vám pomôžu?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ľudskom tele. V článku si povieme viac podrobností aj o tom, či a kedy ich potrebujete.

Dnes sa už asi častejšie budete stretávať aj s označením črevná mikrobiota. To z toho dôvodu, že nejde len o baktérie mliečneho kvasenia, ale aj o iné “potvory”. Takže poďme si najskôr rýchlo upratať pojmy. Skúsim to zobrať čo najviac jednoducho, ale téma je ťažká. Ak sa dopustím odborných nepresností, nie je to zámer.

  • Črevná mikrobiota – do neba volajúci čechizmus, ale nemáme na to lepšie slovo a tak sa preberá toto. Tu je reč o všetkých mikroorganizmoch v čreve. Toto slovné spojenie sa používa bežne. Ak hovoríme o mikróboch v čreve a chceme ich pomenovať všetky naraz, použijeme práve toto slovné spojenie.
  • Črevný mikrobióm – označenie ktorým sa myslí niečo ako genetický profil, alebo súhrn všetkých mikroorganizmov v čreve. Zvyčajne sa nepoužíva, iba v odbornom texte.
  • Probiotiká sú podmnožinou črevnej mikrobioty. Z názvu sa dá odvodiť, že ide o “pro” – “bio” to znamená podporujúce, dobré, alebo prospešné potvory. Zvyčajne je reč o baktériách mliečneho kvasenia. Probiotiká môžeme prijímať v strave a ich dodávanie zvonku môže podporiť stav našej črevnej mikroflóry.
  • Prebiotiká a synbiotiká sú niečo ako pomocníci probiotík. Napríklad vláknina v potrave je pre človeka nestraviteľná. Zato však si na nej pochutia črevné baktérie a tým podporujete ich počet a kondíciu = svoje zdravie. Synbiotiká sú prípravky, ktoré sa predávajú spolu v kombinácii probiotikum+prebiotikum. V praxi nemusíte príliš tlačiť na pílu a kupovať také prípravky. Ale musíte jesť zeleninu, strukoviny a iné potraviny, ktoré prospejú aj probiotickým baktériám.

V praxi teda veci fungujú takto. Normálne kojené dieťa sa už v najútlejšom veku dostáva do kontaktom s baktériami od svojej matky. Tie osídlia jeho črevo a ak všetko prebehne správne, v málo zmenenej podobe potom tento črevný mikrobióm bude niečo ako “profil” ktorý dieťa už bude stále sprevádať.

Usudzuje sa, že v slepom čreve je niečo ako zásobáreň týchto črevných potvor, takže ak treba, majú sa odkiaľ rozmnožiť – napríklad po hnačke.

Súčasný životný štýl však zhoršuje situáciu. Antibiotiká a mnoho liekov môže drasticky zmeniť profil črevnej mikrobioty. To sa môže prejaviť tak, že v čreve začnú prevládať “zlé” baktérie. Tie potom pre nás nerobia to čo potrebujeme my. Výsledkom môže byť veľa ťažkostí ako sú hnačky, ale aj zmeny nálad, hlad, alebo zhoršenie imunity, alergia…

Ak si nadelíte dávku kúpených probiotík (naprílad Probio-Fix) tak tieto sa rýchlo začnú v čreve množiť. Ich pôsobenie v čreve zmení napríklad pH prostredie.

  • “Zlé” baktérie obľubujú a sami produkujú viac kyslé prostredie. To však utlmuje činnosť tých “dobrých” a škodí aj sliznici čreva.
  • “Dobré” baktérie znižujú kyslosť v čreve. To sa nehodí tým “zlým” a majú menej vhodné prostredie na to, aby sa množili. Dodaním probiotík sa teda optimalizuje situácia v čreve.

V optimálnom prostredí sa potom v čreve zlepší aj stav pôvodnej črevnej mikrobioty, ktorá je pre človeka prirodzená. Inými slovami teda užívané probiotiká pomôžu zlepšiť stav a počty tých vašich. Ich schopnosti aj úloha sa tým pomerne rýchlo skončia. Zhruba do dvoch týždňov sú všetky probiotické baktérie, ktoré ste užívali, preč. Ak sa medizitým optimalizovala črevná mikrobiota, tak je všetko v poriadku a probiotiká splnili svoju funkciu na jedničku.

Zvyčajne však svojim črevám uštedrujeme jeden kopanec za druhým.

  • Užívate občas antibiotiká?
  • Dáte si tu a tam lieky proti bolesti hlavy?
  • Páli vás záha a užívate lieky “na kyselinu”?
  • Jedávate rôzne druhy vlákniny?
  • Pravidelne jedávate rôzne fermentované produkty (kyslá kapusta, tempeh…)?
  • Máte v strave málo sladkostí a mastností?

To je len malý príklad, ako rôzne vieme oslabiť črevnú mikrobiotu v civilizovanom svete. Veľa ľudí totiž na tieto otázky odpovie áno. A to problém je.

Potom je dobré užívať probiotiká pravidelne a dlhodobo.

Ak chcete o tejto téme vedieť viac, asi najlepším zdrojom informácií je kniha. U nás vyšla vynikajúca kniha doktora Bukovského “Zachráňme svoje črevo“. Asi nenájdete nič komplexnejšie napísané a zároveň veľmi zrozumiteľné.

Veľmi dobrým čítaním je aj kniha Zdravá střeva (vydal Melvil) od Justin Sonnenburg a Erica Sonnenburg. Podobný okruh informácií povedaný inými slovami.

Ďalšie tipy k tejto téme:

Zelenina nahradí tabletky na chudnutie

Dnes je moderné dávať výzvy. Takže: Každý deň 1 zjedzte kilogram zeleniny podľa vašeho výberu. Podrobne som o tom písal aj v článku o tom, že zeleninu máte jesť ku každému jedlu.

Do výzvy môžete započítať aj jedno jablko a jeden pomaranč. Prednostne však zjedzte zeleninu (paradajky, uhorky, papriky, kapusta, brokolica, cuketa, atď..). Ak to myslíte s chudnutím vážne a chcete niečo pre seba urobiť, začnite s našimi výzvami.

Pod pojmom kilo zeleniny si mnohí predstavia plný kamión. Nič také však nehrozí!

Na tejto fotografii vidíte kilo zeleniny. Dve papriky, dve paradajky, uhorka a to je všetko.

Niektoré ženy môžu mať pocit, že tak veľké množstvo zeleniny proste nezjedia. Žiaden strach. Dajte si ku každému jedlu jeden kus zeleniny a zistíte, že vám nakoniec možno bude aj málo. A uvidíte, ako sa vám naštartuje chudnutie.

Pred jedlom zeleninu máte jesť preto, aby sa začal plniť žalúdok. Tým dosiahnete pocit sýtosti “zadarmo”. Teda za cenu zeleniny. Iné neboráčky kvôli odstráneniu pocitu hladu užívajú rôzne tabletky na chudnutie. Tipnite si, aké majú výsledky? Áno. Peňaženka určite zoštíhlie. Ale bachor pretrvá.

Ak budete jedávať zeleninu pred každým jedlom, schudnete za trvalého pocitu sýtosti. Je to za tie roky už dobre overené. Po porcii zeleniny si dajte normálnu porciu jedla a budete úplne objedení. Pritom budete chudnúť.

Poučte sa z chýb druhých – načo užívať tabletky na chudnutie, keď pocit hladu viete tak ľahko zrušiť.

Tu o veci hovorím podrobnejšie vo videu. Je to niečo ako chirurgická bandáž žalúdka, len si to spravíte sami doma a bez skalpelov a zajódovaných chirurgov.

Ktorá zelenina sa pri chudnutí hodí?

Pre mňa ako pohodlného chlapa je to asi jasné – surová. Umyť, zjesť. Pokiaľ sa vám ale žiada, môžete so zeleninou robiť rôzne úpravy:

  • grilovať
  • dusiť na pare
  • vyrobiť polievku
  • vyrobiť šalát

Dokonca úplne ideálny stav nastane, ak to budete striedať. Zo surovej zeleniny totiž telo vytiahne trocha iné živiny ako z tepelne spracovanej. Dokonca niekedy tepelné spracovanie je výhodné – známe sú napríklad paradajky, ktoré sa až po tepelnom spracovaní stanú tým správnym zdrojom ochranných látok.

Pri papaní zeleniny dusenej, alebo polievkovej je dobré myslieť na to, že sladké druhy zeleniny môžu vo väčšom množstve mať vysoký glykemický index. Mrkvu alebo petržlen je preto lepšie jesť v udusenom stave len v menších dávkach.

Praktické je používať aj mrazenú zeleninu. Je už očistená a stačí ju zohriať. Najmä ak nie je sezóna a čerstvá zelenina je na pultoch v mizernej kvalite a zlej cene. Potom siahnite po mrazáku.

Sterilizovaná zelenina, alebo hrášok síce splní svoj účel tiež, ale overte si či to nie je v rámci dochutenia obohatené o zbytočné množstvo cukru, alebo soli.

Ak ste zeleninu predtým jedli málo, začnite pozvoľna

Niektorí ľudia môžu mať problém zjesť viac zeleniny. Najmä ak predtým ste toho zjedli málo, tak teraz skúste začať radšej opatrne. Nedajte hneď kilo denne, ale dajte si jeden dva kusy zeleniny za deň. Trebárs štvrť kila. Zajtra si dajte trocha viac. Takto môžete pridávať.

V praxi môžete ísť s pokojným svedomím aj ku dvom kilám zeleniny za deň. Naozaj sa nič zlé nestane.

Jasné, denne toľko asi nezjete bežne, ale ak to občas vytiahnete aj na tak vysokú dávku, určite vám nehrozí nič zlé.

Samozrejme, platí to pre zdravých

Táto výzva sa týka zdravých ľudí. Podobne, ako všetky články, ktoré píšem.

Sú rôzne ochorenia, pri kotorých sa nesmú jesť niektoré druhy zeleniny. Typickým príkladom môžu byť alergie, alebo niektoré ochorenia ľadvín.

Vyššie množstvo vlákniny v črevách je normálne veľmi žiadúci stav. Nielen pri chudnutí, ale aj pre zdravie. No pri užívaní niektorých liekov môže byť veľké množstvo vlákniny aj problém – vláknina môže spomaliť vstrebávanie. Rovnako niektoré lieky nemôžete užívať spolu s grapefruitom.

Preto ak nie ste zdraví, musíte chudnutie začať u lekára tak, ako sme už písali viackrát. Ten určí, či je všetko v poriadku a ak by zistil, že sú niektoré obmedzenia ktoré musíte dodržiavať. tak vás na to upozorní.

Kokosový olej

Kokosový olej je jednou z potravín o ktorej koluje veľa fám. Niekto ju zatracuje, iný chváli do nebies. V tomto článku si môžete prečítať hlavne chvály – avšak odporúčame čítať s chladnou hlavou. Skôr, než sa začítate, pozrite si tento článok o kokosovom oleji.

Energetická hodnota kokosového oleja je cca 3700 kJ na 100g. V tomto objeme je

  • 6 g bielkovín
  • 10 g sacharidov
  • 70 g tukov
  • 7,4 g vlákniny

Tuku v tomto oleji sa báť nemusíte (aj keď sú to nasýtené mastné kyseliny) v ľudskom organizme sa správa inak, než tuky, ktoré sa nachádzajú v iných potravinách. Ide o triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MTC) , ktoré vieme celkom dobre stráviť a neukladajú sa do zásoby ako tukové vankúšiky, ale slúžia ako rýchly zdroj energie.

Použitie v kuchyni

Kokosový olej môže byť rafinovaný, alebo nerafinovaný. Vyberajte si podľa toho na čo ho chcete použiť.

Nerafinovaný kokosový olej – má silnú kokosovú arómu. Je vhodný na prípravu jedál, pri ktorých táto aróma nebude problém (rôzne zákusky, jedlá s kokosovou arómou a pod.). Môžete ho zahriať na 177°C bez obavy, že sa prepáli.

Rafinovaný kokosový olej – tento druh oleja je bez vône. Môžete na ňom pokojne pripravovať akékoľvek jedlo – vyprážať, smažiť,…všetko na čo ste doteraz používali slnečnicový, olivový, repkový olej, alebo bravčovú masť môžete pripravovať na rafinovanom kokosovom oleji. Tento olej znesie teploty okolo 232°C, bez toho aby sa začal prepaľovať a začali sa v ňom tvoriť karcinogénne látky.

Vplyv kokosového oleja na ľudský organizmus

Kokosový olej ma tých plusov pre naše telo veľa. Stačí ak si každý deň doprajete 2 – 3 polievkové lyžice a zbadáte jeho účinky. Či si ho pridáte do šalátov miesto olivového oleja, alebo do krémovej polievky. Lyžicu kokosového oleja pridajte do smoothie nápojov, teplého kakaa, kávy,  alebo do dressingov na šaláty a pokojne ho môžete použiť miesto masla pri pečení. Spôsobov ako dopriať organizmu kokosový olej každý deň je veľa. Používajte radšej nerafinovaný – panenský kokosový olej. Je kvalitnejší, výživnejší a jeho účinky na organizmus sú výraznejšie než pri rafinovanom oleji.

  • Má antibakteriálne a antivírusové účinky a výrazne posilňuje imunitu vďaka veľkému obsahu kyseliny laurovej, kyseliny kaprinovej a kyseliny kaprylovej.
  • Má antioxidačné účinky – ako masážny olej pleť hydratuje a pomáha pri liečbe ekzémov, psoriázy a iných kožných problémoch. Zmierňuje prejavy starnutia a spomaľuje tvorbu vrások.
  • Bráni vzniku lupín – obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré vyživujú poškodené vlasy. Stačí ho pravidelne nanášať na vlasovú pokožku na hlave, chvíľu masírovať a zbavíte sa lupín. Môžete ho použiť miesto kondicionéru a končeky vlasov sa vám viac nebudú štiepiť.
  • Zlepšuje trávenie – ničí baktérie a parazitov v tráviacom trakte, ktoré spôsobujú poruchy trávenia. Zlepšuje vstrebávanie ďalších živín, vitamínov, minerálov a aminokyselín (presne na toto slúžia nasýtené mastné kyseliny, ktoré kokosový olej obsahuje. Miesto toho aby sa uložili ako zásoby tuku, napomáhajú pri vstrebávaní dôležitých látok do organizmu)
  • . Ak vás pri zhadzovaní váhy prepadne chuť na sladké stačí si dať lyžicu kokosového oleja a chuť na čokoládu vás prejde. Ak budete tento olej užívať pravidelne hladina inzulínu bude regulovaná a váš organizmus už nebude trpieť nedostatkom cukrov.

Isto ste toto všetko o kokosovom oleji čítali aj vy. Čo z toho je však pravda a čo len marketingový ťah, ktorý pomáha predávať novinku zistíme teraz.

Kokosový olej a pleť

Kokosový olej obsahuje veľa mastných kyselín, ktoré sú vhodné pre suchú pleť. Je pravdou, že vašu pokožku hydratuje, ale existujú aj kvalitnejšie prípravky – tie vašej pokožke dodajú viac vlhkosti bez toho aby jej dodali nasýtené mastné kyseliny. Ak sa pýtate či ho na pokožku použiť… môžete, obsahuje vitamín E a stopové prvky, ktoré pleť využije. Má antibakteriálne účinky a je celkom dobrým bojovníkom proti plesniam a infekciám.

Ak do kokosového oleja pridáte trochu kryštálového cukru získate prírodný peeling na pokožku, ktorý vás zbaví odumretých častí pokožky.

POZOR – kokosový olej nie je vhodný na dlhodobé užívanie na pokožku. Premasťuje ju a o mastnú pleť nik nestojí.

Vlasy – máte suché vlasy? Rozotrite si 1-2 lyžice kokosového oleja do vlasov – najlepšie na končeky, tie trpia najviac. Ak chcete zabrániť tvorbe lupín, tento olej vám s tým môže pomôcť, ale zas si musíte dávať pozor, aby vaše vlasy neboli v konečnom výsledku mastné.

Ak používate kokosový olej na vlasy a pokožku používajte vždy panenský, nerafinovaný (za studena lisovaný) kokosový olej.

Chudnutie

Kokosový olej je vraj zázračným prostriedkom na chudnutie, niekde sa uvádza že priamo zabraňuje ukladaniu tuku v okolí pása. Pekná predstava J a vynikajúca reklama – každý chce mať osí driek tak prečo to neskúsiť? Pravda je ale trochu iná.

Kokosový olej obsahuje nasýtené mastné kyseliny – také isté aké sú v bravčovej masti a iných nezdravých tukoch. Presne tie, ktorým sa pri vylepšovaní postavy snažíte vyhnúť oblúkom. Prečo by sa mali tie isté mastné kyseliny správať inak v kokosovom oleji? Sú to tie isté mastné kyseliny, ktoré sa snažíme v strave obmedziť, tak prečo by sme ju mali prijímať v kokosovom oleji?

Kokosový olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú pre organizmus dobre stráviteľné, majú vyšší termický efekt – ich trávením organizmus spáli pár kalórií, zvýšia váš metabolizmus. Bohužiaľ, tejto látky v kokosovom oleji veľa nie je (od 14 do 50%, podľa toho aký druh oleja máte). Ak by ste chceli dostať do tela množstvo triglyceridov, ktoré vášmu organizmu prospejú museli by ste denne zjesť asi 10 polievkových lyžíc kokosového oleja – čo zas nie je prospešné pre zdravie.

Stačí trochu logického myslenia, stačí si spočítať dve a dve a zistíte kde je vlastne pravda. Doteraz neboli potvrdené žiadne vedecky overené chudnúce účinky kokosového oleja.

Užívať či neužívať kokosový olej?

Nemusíte hneď tento olej zatracovať, obsahuje látky, ktoré sú pre náš organizmus dobré. Vitamíny, minerály, stopové prvky…náš organizmus a pokožka si už vyberie čo potrebuje.

Kokosový olej môžete pokojne použiť do zákuskov, koláčov, do orientálnych jedál, kde nebude na škodu jeho kokosová aróma. Určite je lepšie použiť olej než nejakú umelo vytvorenú príchuť. V tomto smere vám nijako neublíži. Ale spoliehať sa naň, že vďaka nemu schudnete je určite zlé rozhodnutie. Môže mať na vaše zdravie priaznivý vplyv, doplní vášmu organizmu to čo potrebuje, ale určite vás nezbaví tukových vankúšikov.

Potrebujete detox?

Stále sa stretávame s mnohými ponukami na “detoxikáciu” organizmu. Odporúčam opatrnosť. Mnoho z tých ponúk je problematických. Napísal som o tom článok Detox. Môžete si ho pozrieť tu:
www.chudnutie-ako.sk/diety-nepomozu/detox

Detoxikácia síce veľmi dobre znie, ale v praxi počítajte skôr s tým, že nič nezmeníte. Kúpite si nejaký zázračný elixír, alebo procedúru a tá v najlepšom prípade nespôsobí žiadny rozdiel.

Pokiaľ máte chuť detoxikovať sa, sú na to poruke jednoduché prostriedky.

Skúste tieto tipy uplatniť do praxe a žiaden detox sa vás nebude týkať.

Čo je dôležité, je netoxikovať sa. To znamená nefajčiť, nepiť a neprijímať rôzne škodlivé látky. To je oveľa účinnejšie “čistenie” (teda vlastne nešpinenie) tela, než jesť a žiť nezdravo a spoliehať sa, že nejaký obchodník mávne čarovným prútikom a vy ozdraviete.

Čítajte obaly na potravinách

Dnešná výzva je jednoduchá ale aj ťažká zároveň.

  • Jednoduchá je v tom, že stačí zobrať lupu a pozrieť sa, čo výrobca píše o výrobku, ktorý chcete kúpiť.
  • Ťažšie je donútiť sa pochopiť, čo to presne znamená.

Ale skúsime vám to uľahčiť. Vôbec nemusíte rozumieť potravinárskej výrobe. Nemusíte sa vyznať v chémii. Postačí, ak použijete to, čo sa volá sedliacky rozum.

Pri čítaní obalov na potravinách potrebujete hľadať dve veci.

  • Zloženie
  • Výživové hodnoty

Akonáhle rozumiete súvislostiam, začnete rozumieť čo sa deje. Takže poďme na to:

Zloženie

Zloženie je zoznam ingrediencií, ktoré vo výrobku sú. Ak, napríklad, vyrábam chlieb, ide tam múka, rasca, droždie, soľ a nešetrite ani dobrým olivovým olejom. To rozmiešam vo vode a dám do pekárničky, ktorá to premení na chlieb.

Keby som taký chlieb mal predávať, asi by som rád utajil svoj recept. Na druhej strane musím uviesť ingrediencie. A tak je pravidlo, že ingrediencie musia byť uvedené v poradí podľa množstva, v akom sú v danej potravine uvedené.

Potom by som v zložení uviedol poradie: múka, voda, droždie, olej, rasca, soľ.

Čo v praxi z tejto informácie viete vykúzliť? Chcete kúpiť ražný chlieb, ktorý sa predáva zabalený v trenírkach, aby pôsobil dojmom, že je zdravý a celozrnný. V zložení však zistíte toto poradie:

Pšeničná múka, celozrnná pšeničná múka, ražná múka, cukor, soľ, semená…

Tak hneď viete, že výrobca vás chce opláchnuť.

  • Vie že ražný chlieb je pri chudnutí žiadaný, ale prevažná časť múky je pšeničná.
  • Pokúša sa budiť dojem celozrnnosti, viaczrnnosti, alebo cereálnosti, ale semien je tam menej ako soli.
  • Aby vás naštval, sype do chleba aj cukor.

Teraz je na rade váš sedliacky rozum. Je to vhodný chlieb? Nemusíte mať vysokú školu potravinársku na to, aby ste poznali odpoveď.

Príklad číslo 2. Chcete kúpiť čučoriedkový jogurt. Jeho zloženie je takéto:

  • Jogurtová zložka: Smotana (mlieko), Jogurtová kultúra.
  • Ovocná zložka: 17 % (cukor, čučoriedky 41 %, glukózo-fruktózový sirup, zahusťovadlá: modifikovaný škrob, pektíny; voda, čučoriedková aróma, koncentrát z červenej repy, farbivo: aktívne uhlie; regulátory kyslosti: kyselina citrónová, citrany sodné)

Čo povie sedliacky rozum? Že jogurt je smotanový, to pri chudnutí nie je nič pre nás. Okrem toho obsahuje “ovocnú” zložku a najväčšia časť ovocia je cukor a glukózo-fruktózový sirup, čo je skoro to isté. Výrobca deklaruje prítomnosť niečo cez 8% čučoriedok, čo je menej ako množstvo obsiahnutého cukru, ale viac ako sa mi chce veriť.

Takže toto sa viete dočítať zo zloženia. Že pri chudnutí tento jogurt e-e, lebo je to slanina s cukrom.

Výživové hodnoty

Druhá zložka informácií, ktoré vás môžu zaujímať sú výživové hodnoty.

A aj tu mám zlú správu – ten prvý údaj “energia” by vás nemal zaujímať vôbec. Inak sa dostanete do rovnakej situácie ako mnoho mladých žien. Tie sa snažia jesť len jedlá s čo najnižšou celkovou energiou. No sledovanie energie nič nehovorí o živinách. A práve živiny vás majú zaujímať na veci ako prvé! Takže pozrime sa na ten jogurt z ukážky pred chvíľou:

  • V 100 g výrobku:
  • Energia: 594 kJ
  • Tuky: 8,3 g
    z toho nasýtené mastné kyseliny: 5,5 g
  • Sacharidy: 14,1 g
    z toho cukry: 12,4 g
  • Bielkoviny: 2,8 g

Ak téglik má 150 gramov tak tie hodnoty sú v skutočnosti vyššie, ale tuky sú prevažne nasýtené, to pri chudnutí nechceme a tým nám tento jogurt vychádza medzi “zakázané”. Viem, celkovo sa tuk “zmestí” do odporúčaných 10 až 15 gramov tuku na porciu, ale nemal by to byť tuk nasýtený. Radšej olivový olej, orechy avokádo…

Druhý údaj, ktorý sledujeme ostro je položka cukor. Sacharidy sú v poriadku – pri chudnutí sú komplexné sacharidy normálna zložka potravy. Ak ale pod kolónkou sacharidy nájdete položku “z toho cukry”, tak to vlastne hovorí, že pri chudnutí je to nevhodná potravina. Obsahuje 12 gramov cukru na 100 gramov, čiže v tégliku takého jogurtu sú dve čajové lyžičky cukru.

Inými slovami. Dali by ste si pri chudnutí ako zdravú stravu lyžičku (asi 10 gramov) masla alebo bravčovej masti? A k tomu 2 lyžičky cukru? Asi by ste sa nahlas smiali, že tak sa chudnúť nedá. A presne to obsahuje taký jogurt. Len to je tuk zo smotany a nie bravčová masť. V tele sa to správa dosť podobne.

A preto naša výzva čítajte obaly na potravinách je vo vašom záujme.

Mimochodom, pozrite si aj obaly potravín, ktoré už máte doma a bežne ich kupujete! Možno budete prekvapení, koľko skrytého cukru či chémie sa skrýva v potravinách.

Krabičková diéta pri chudnutí? Áno či nie?

Ak patríte medzi ľudí, ktorí potrebujú celý deň niečo vyjedať, robíte to možno správne. Pravidelná strava je podmienkou schudnutia i udržania štíhlej línie. Možno ste ale celý deň vytažení v práci. Na prípravu jedla nemáte čas. Skúste to s krabičkovou diétou.

Vieme, volá sa to diéta a na našich stránkach stále prízvukujeme, že diéty vedú len k jojo efektu. Tentokrát slovko diéta neberte do úvahy. Nejde o žiadnu bielkovinovú diétu, paleo diétu, ketónovú alebo 90-dňovú diétu…. Áno všetky tieto sú škodlivé. Aj pre vašu líniu aj pre zdravie.

Krabičková diéta

Krabičková diéta je pripravovaná presne podľa energetických a výživových potrieb vášho organizmu. Takže pokojne by sme ju mohli nazvať zdravé, pestré a vyvýžené krabičkové stravovanie. Aj keď, aj medzi krabičkovými diétami sa nájdu čierne ovce. Ale o tom až nižšie.

Krabičková diéta je nápad anglického fitness trénera Simona Lovella, ktorá sa veľmi rýchlo uchytila v Spojenom kráľovste. Odtiaľ úspešne expandovala do zámoria aj do Európy. Je veľmi vhodná napríklad pre zaneprázdnených zamestnancov v stednom manžmente žijúcich vo veľkých mestách, ktorí nemajú čas doslova na nič.

Krabičková diéta – diéta manažérov?

Na Slovensku sa krabičková diéta už tiež úspešne etablovala. Firmy, ktoré vám dovezú vaše jedlo v krabičkách domov alebo do práce sú napríklad v Bratislave, Trnave, Nitre, Košiciach. Čiže v mestách, kde majú ľudia nadpriemerné prijmy.

Takže prívlastok, že ide o “manažérsku” diétu je celkom na mieste. V krabičkách si svoje raňajky, desiatu, obed, olovrant i večeru objednávajú ľudia s vyššími príjmami ako je priemer v populácii.

Je to tak preto, lebo krabičková diéta nepatrí medzi najlacnejší spôsob stravovania. Denne vás diéta z krabičiek vyjde na 10 až 15 €, čo nie je málo.

Krabičková diéta – je naozaj taká drahá?

Áno, určite je drahšia, ako iné spôsoby stravovania. Ak ste ale celý deň v práci a iná možnosť, ako si vybehnúť cez obednú prestávku do reštaurácie, vám nezostáva, chvíľu s nami počítajte.

Obedové menu v reštaurácii vyjde na 4 – 5 eur. Ak si pripravujete raňajky, desiatu, olovrant aj večeru doma, surovniny vás vyjdú aj na ďalších 5 eur, často i viac.

Zrátané a podčiarknuté: vyjde vás to denne na priemerných 10 až 12 eur. Takže ten rozdiel vlastne ani nie je taký markatný. Je tu však jedno ale: ste na stránkach o chudnutí! Znižovanie telesného tuku a návštevy bežných reštaurácií sa ani trochu nesnúbia! Varia tam veľmi kalorické a z hľadiska výživy nezdravé jedlá. Ak chcete schudnúť, potrebujete zdravú a vyváženú stravu s podielom energie nastaveným presne tak, aby ste chudli.

Krabičková diéta podomácky?

Ak ste vyťažení až po uši prakticky od skorého rána až do neskorej noci, tento odstavec pokojne preskočte. Pokiaľ ste v jednom kole iba v práci a keď prídete domov, situácia sa upokojí, máte možnosť pripraviť si vlastnú krabičkovú diétu aj sami.

Podmienkou je ale mať zmáknuté základné zásady zdravej stravy, príjmu živín a energie. Podľa toho musíte pripraviť vyváženú celodennú stravu. Každá krabička znamená jednu porciu. Musíte ju naporcovať tak, aby vášmu telu dala všetko, čo potrebuje, ale energeticky ste nešli príliš vysoko, ale ani príliš nízko (pretože aj prílišné škrtenie stravy je pri chudnutí kontraproduktívne).

Svoju dennú potrebu živín a energie zistíte pomocou BMI kalkulačky. Potom si už podľa tejto zásady pripraviť do krabičiek jednotlivé denné chody. Zo začiatku budete na to potrebovať kuchynskú váhu, potom už budete mať porcie jednotlivých surovín v oku. Táto kalorická tabuľka vám vypočíta presné zloženie živín a celkový počet energie vášho jedla podľa surovín, ktoré ste pri jeho príprave použili.

Chce to trochu cviku a sebazaprenia, ale ťažké sú len začiatky. Potom vám to už pôjde od ruky. Každopádne domácou prípravou krabičkovej diéty výrazne ušetríte. Budete jesť zdravo a navyše aj pekne chudnúť.

Pozor – nie každá krabičková diéta je vhodná

Vždy myslite na to, že firmy, ktoré vám ponúkajú “zdravé” jedlá v krabičkách, chcú predovšetkým zarobiť. Preto ponúkajú v krabičkách aj také jedlá, ktoré buď neponúkajú vyváženú stravu, alebo nie sú určené pre chudnutie. Na prvom mieste je vždy dopyt spotrebiteľa a tomu sa prispôsobuje aj ponuka.

A ruku na srdce, nie všetkým ľuďom, ktorým vyhovuje stravovať sa krabičkovo, leží na srdci chudnutie.

Nevhodné, bez ohľadu, či chudnete alebo nie, sú napríklad rôzne “detoxikačné” či “čistiace” diéty… Po prvé, neobsahujú všetky živiny, ktoré vaše telo potrebuje. Čiže budete strádať. Druhá vec: mnoho výstrelkov v stravovaní pod nálepkou “detox” vychádza z pseudovedeckých konceptov, nie z odporúčaní odborníkov na zdravú výživu.

Podobne sa vyhnite aj diétam, ktoré sa nazývajú nízkotučné, nízkosacharidové… Áno, telo potrebuje aj tuky, ale zdravé. A bez sacharidov to už vôbec nejde, dokonca si môžete spomaliť metabolizmus. Ale tiež, nie je sacharid, ako sacharid… To už je ale o  tých znalostiach zásad zdravej výživy a správneho chudnutia. Bez týchto znalostí sa nedá chudnúť korektne a zdravo.

Tip: prečítajte si, aké najčastejšie chyby pri chudnutí robia ľudia, ktorí nie sú ochotní si o tom všetkom trochu naštudovať.

Krabičkové diéty, ktoré sú vhodné pri chudnutí:

  • diéta na chudnutie bez pravidelného pohybu (nie je to ideál, ale môže byť)
  • diéta na chudnutie s pravidelným pohybom (super, šport by mal byť súčasťou zdravého a správneho chudnutia)
  • vegetariánska diéta (veľmi vhodná a zdravá)
  • diéta zameraná na zdravé stravovanie (môže byť, ale popýtajte sa na zloženie a energiu, lebo sa vám môže stať, že budete namiesto chudnutia s váhou stáť)

 

Raňajky pri chudnutí

Raňajky počas chudnutia považujte za najdôležitejšie jedlo dňa. Na to je hneď niekoľko dôvodov. V tomto článku si ukážeme niekoľko tipov čo jesť, ale najskôr sa pozrieme aj na to, prečo raňajkovať.

  • Ak sa naraňajkujete, dopoludnia máte dosť energie na prácu. Budete čulí a činorodí. TO je plus pre chudnutie aj pre vašu prácu.
  • Nalačno budete slabí a malátni. Chce to kávu za kávou a telo si priam pýta aby bola sladká a možno so smotanou. Oveľa viac budete mať chuť niečo si zobnúť. A využijete každú príležitosť menej sa hýbať. To je všetko proti chudnutiu.

Zrušili / nestihli ste raňajky? Ten deň to už zvyčajne nedoženiete. Inými slovami dopoludnia budete hladní, obed ktovie čo stihnete. Či málo, alebo priveľa, ale výsledkom bude, že sa domov vrátite ako žravý stroj, ktorý do seba natlačí všetko, čo neutečie. A to pri chudnutí jednoducho nie je dobré. Viete, čo na tomto scenári škodí najviac?

  1. Že po veľkom večernom jedení… Hmm. Nebudete mať chuť na raňajky. A tým sa aj ďalší deň odohrá za podobných okolností.
  2. Postupne si vytvoríte návyk nepravidelnej stravy s prevahou jedenia večer. Tak sa chudnúť nedá. Skôr začnete priberať.
  3. Navyše ak doobednú slabosť riešite kávami, môžete začať horšie spať a to je ďalšie mínus pre chudnutie.
  4. Telo si zvykne, že pocit hladu nepomáha a tak si ho prestanete všímať. Budete mať pocit že nie ste hladní a tak že je všetko v poriadku.

Preto zaistite, aby ste raňajkovali. Aj pri chudnutí!

Nech už je to čokoľvek, na výber máte sladké raňajky v podobe ovsenej kaše. Necojte sa pri chudnutí jesť sacharidy. Sladené musia byť samozrejme stéviou, nie cukrom, nie sirupom, nie medom. Pri chudnutí sa sladeniu klasickými sladidlami prísne vyhýbajte. Budete mať výsledky.

  • Iným príkladom sú raňajky s chlebom. Francúzska nátierka s celozrnným chlebom + paradajky.
  • Cícerová nátierka, ražný chlieb a uhorka.
  • Alebo baltické sardinky v paradajkovej omáčke, opečený ražný chlieb a paprika.
  • Cottage syr s ražným chlebom a veľa zeleniny.
  • Mozzarella poliata balzamikovým krémom, ražný chlieb a paradajky.
  • Skvelá koložvárska kapusta (od alfabio) s vynikajúcou domácou uhorkou.
 Jednoducho raňajky môžu byť aj pri chudnutí také, aké chcete. (Neplatí, ak chcete klobásu so slaninou! To neprospieva ani chudnutiu ani zdraviu.) Dajte si proteínovú tyčinku ak nestíhate. Alebo vypite proteínový nápoj, alebo si do ruky vezmite rožok a do druhej jablko. To je jedno, ale najedzte sa. No a v prípade, že ráno nemáte chuť jesť, riešte to.
  • Môže ísť o zvyk – ten sa dá zakrátko odtrénovať.
  • Možno večer zjete priveľa, takže ráno ešte nemáte vytrávené. Taký režim neprospieva chudnutiu ani zdraviu.
  • Možno ste v strese. To zmeňte! Stres je nepriateľ chudnutia a zdravia. Ak je to veľmi zlé, zvážte zmenu zamestnania.
  • Ak nestíhate, dajte si budík skôr a hlavne neponocujte.

Zopár príkladov:

Asi ideálna je kaša z ovsených vločiek. Také raňajky jedávam prakticky stále. Ovsené vločky sú zdravá potravina. Výborne zasýtia a dodajú dosť energie. Je dobré myslieť na glykemický index, pretože ovené vločky ak sú samotné ho môžu zvýšiť. Preto do kaše kvapnite trocha akostného olivového oleja, alebo si dajte pár orieškov.

Klasikou je praženica. Môžete si vyrobiť vynikajúcu drožoďvú nátierku. Tá nemusí byť z vajec – dajte miesto vajec tofu. Vznikne tofunica.

Alebo si spravte obložené chlebíčky. Ja takéto nejedávam toto nie je úplne ideálne pri chudnutí ani pre udržanie zdravia – je tam zbutočná údenina a plesnivý syr. Ani jedna z tých potravín sa do rozpočtu nehodí.

  • Údenina je nezdravá, obsahuje éčka, ktoré sú podozrivé že môžu podporovať rozvoj rakoviny. Navyše je v nich skrytý tuk, ktorý sa nehodí. Plus soľ.
  • Plesnivý syr je mastná potravina aj ke ďje to jeho ľahšia verzia. Zbytočný zdroj záťaže – pleseň, tuk, neznámy obsah fosforečnanov a tiež masívny zdroj soli.
  • Aby bielkovín a tuku nebolo dosť, je tam ešte vajíčko. To samo o sebe by ani pri chudnutí nebolo problémom.
  • A naspodku vidíte natreté rastlinníé maslo, ako keby toho tuku nebolo dosť. Takáto porcia tuku
  • a bielkovín by sa hodila ak by ste šli na celý deň prenášať tehly. Ale sacharidov by bolo málo.

Pri chudnutí by takéto raňajky boli zbytočne veľké. Ale RADŠEJ takýto kompromis, ako odísť z domu bez raňajok.

Aj takto by ale mohli vyzerať raňajky pri chudnutí: Mozarella light, húfik kúskov zeleniny a celozrnné chlebíky Activia. Jeden lakomo natretý arašidovým maslom. Pri chudnutí by som asi odporúčal znížiť tuk – nedával by som na to olivový olej, alebo by som vylúčil maslo.

No a na záver:

Komu vlastne veriť? Jeden tvrdí raňajkujte aj pri chudnutí, iný tvrdí neraňajkujte…

Je možné, že sa stretnete aj s názormi, že raňajky treba vynechávať.

Argumentácia vychádza z úvah, ako sa asi žilo v období paleolitu, čiže staršej doby kamennej. Potom si autori takých rád predstavujú, že pračlovek ráno vstal a nemal čo jesť. Nuž tak zobral kyjak a šiel niečo zabiť, aby to niekedy navečer nakoniec pritiahol k jaskyni a konečne zjedol. Ak vám takýto životný štýl pripadá vhodný a zdravý, tak si kúpte kyjak a prenajmite jaskyňu. Oblečte si to, čo si viete rukami vyrobiť a zabudnite na ústredné kúrenie a to aj v zime. Ak paleo, tak naplno. Nie že sa budete vyvážať v mercedese s pocitom že práve naháňate mamuta. To naozaj nie je práca v paleo zmysle.

Pretože ak sa vyberiete nalačno do práce svojím autom, tam v teple spravíte pri počítači čo treba a večer si pri televízore dáte mňamku, tak sa obávam, že to nemusí fungovať práve tak, ako ste plánovali. Aj v takom režime sa za určitých okolností dá rýchlo schudnúť, ale dlhodobo si nevhodným chudnutím môžete zavariť rôzne nové problémy.

Ľudia dnes hľadajú alternatívne štýly. Nielen vo výžive. Nič proti tomu, môže sa stať, že nájdete niečo, čo vám bude fungovať. Skúšajte čo chcete, ale vždy to najskôr podrobte kritickému posúdeniu, nie slepej viere. Testujte. Ale skôr než zo seba spravíte pokusného potkana, preštudujte si o veci čo najviac. Je rozumenjšie učiť sa na cudzích chybách. No a pokiaľ ide o raňajky, tak:

  • Jesť každý deň raňajky je overená a bezpečná metóda, ktorá funguje. Pomáha chudnúť a novú váhu si udržať.
  • Neraňajkovanie je typické u veľkej časti obéznych. Neriešme teraz čo je príčina a čo následok, ale je to proste tak.
  • Neraňajkovať zámerne a držať sa experimentálneho výživového štýlu môže byť zdravé aj nezdravé. Uvidíme o nejakých 30 rokov. Vy sa môžete rozhodnúť, či chcete byť v úlohe pokusného pilota, alebo v úlohe pozorovateľa.

Takže odporúčam vám každé ráno vstávajte so želaním: dobrú chuť!

Automatický návrh jedálnička na chudnutie

Dnes jeden rýchly tip, ak nemáte nápad, čo dnes variť a nechcete sa stále riadiť len receptami z cudzích jedálničkov. Môžete si vytvoriť vlastný mechanický systém plánovania jedla. Pomôže vám, aby vaše jedlo bolo pestré. Zároveň však vám ponechá aj možnosť výberu potravín podľa vašej nálady. Alebo podľa toho, čo práve majú v obchode.

1. Spravte si zoznam ingrediencií, ktoré sú vhodné a zároveň vám chutia. Napríklad vajcia, tofu, pstruh, fazuľa, kuracie prsia, chlieb, kyslá kapusta, jogurt, špagety a tak ďalej. Nalepte si ho na chladničku, alebo inde aby bol poruke.

2. Výber. Vždy, keď plánujete jedlo, vyberte si niečo z tohto zoznamu. Napríklad vám ide na chuť fazuľa. Môžete si teda spraviť fazuľovú polievku, alebo prívarok, alebo čili. Využijete tak určitú surovinu a zároveň zjete jedlo, ktoré vám práve ide na chuť.

3. Vyškrtnutie. Surovinu nakoniec vyškrtnite zo zoznamu. V ďalších dňoch si budete vyberať už len zo „zvyšných“, nevyškrtnutých. Tým zabezpečíte, že vaša strava bude mimoriadne rozmanitá. Keď vyškrtáte všetky suroviny, môžete zoznam vyrobiť nanovo a začať od začiatku. Názvy jedál alebo surovín nie sú záväzné, je to skôr inšpirácia. Samozrejme, nemusíte to dodržiavať prísne. Toto je nástroj, ktorý vám môže pomáhať variť čo najpestrejšie. Ale nie je povinné držať sa toho denne.

Druhá možnosť – mechanický kalendár

Tento tip sa vám môže hodiť ako spôsob, ako nezabúdať jesť určité konkrétne jedlá. Vieme, že niektoré jedlá sú zdravé, ale často ich zabudneme jesť. Napríklad brokolica, ryby, kyslá kapusta či strukoviny by mali byť na tanieri aspoň 2-krát do týždňa.

Keď to viete a uznávate, môžete si určiť niektoré dni za „rybacie“, iné dni ako „brokolicové“ a podobne. Potom viete, že napríklad v utorok a piatok máte zjesť kyslú kapustu. Alebo v stredu a v sobotu býva ryba. No a pondelky bývajú šošovicové.

Záver

Mechanické plánovanie jedálneho lístka vám môže pripomínať aby ste jedávali pestro a zdravo.

Podrobnejšie som na túto tému písal v článku Automatický návrh jedálnička na chudnutie. Kliknite sem a prečítajte si ho. Sú tam aj ilustračné obrázky zoznamov.

6 spôsobov ako naniesť olivový olej na chlieb

Pri chudnutí sa odporúča používať olivový alebo tekvicový olej. Sú pre zdravie prospešné. No ak chcete jesť chlieb, nie je celkom jednoduché, ako na to. Pozrime sa preto na 6 spôsobov, ako to môžete urobiť.

1. Usrkávanie priamo z fľašky

Moja obľúbená metóda. Problém je, že ku vhodnej porcii chleba som schopný vysŕkať nevhodné deci oleja. Nečudo, že mi to potom chutí. Ale pri chudnutí je to ee. Teda že nie!

2. Namáčanie v miske

Klasikou je namáčanie v oleji. Olivový olej vyberte ten najlepší. Dá sa dobre ochutiť cesnakom a kari korením.

Problémom je, že pri chudnutí máte túto misku tak pre dvoch. A dohodneme sa asi, že na jeden chleib je to málo. To je tak na 2 namočenia… Preto sa mi namáčanie neosvedčilo. Hlavná nevýhoda: zbytočne sa ufúľa miska.

3. Sprejovanie

Olej v spreji je výborné riešenie, ale o niečo ťažšie odhadnete, koľko ho vlastne nasprejujete.

Dá sa síce sprejovať na váhe, ale to nemôžeme byť zas až tak úzkostliví. Nevýhodou je nezmyselne vysoká cena oleja. Fľaše na striekanie sa upchávajú a tieto hotové oleje v spreji sa nedajú znova naplniť.Takže ekológia strhne veľa bodov. Okrem toho umývanie okolo miesta fŕkania =  pohroma.

4. Nádoba s malou tryskou

Praktické riešenie s veľkým ale!

Dajú sa kúpiť takéto nádobky špeciálne určené na oleje či dresing. Sú skvelé, majú len jednu drobnú nevýhodu. Netesnia. Rado to kvapká cez závit, nie cez hlavný otvor. A to sme kúpili viacero takých nádob. Ak silnejšie stlačíte, tak padne veľa oleja. Po vyriešení tesnenia (napríklad zo starej hrubej gumenej rukavice) túto metódu považujem za víťaza tohto článku. len pozor aj tu na množstvo. Len za to, že z niečoho idú pekné, malé kvapky ešte neznamená, že netreba strážiť, koľko toho vlastne na chlieb dáte.

5. Pierko

Buď pierkom, alebo štetcom sa tiež dá natrieť príjemná vrstvička tuku.

Veľkou nevýhodou je, že ak to máte spraviť raz za deň, miniete viac saponátu a oleja, než autoumyváreň. Preto táto metóda príde do úvahy keby ste robili desiatky chlebíkov trebárs na recepciu.

6. Kvapkanie z fľaše

Nakoniec som si nechal kvapkanie.

Aj to je riešenie, s trochou praxe vám zostane pekne pokvapkaný chlieb a jeden mastný prst.

Vidíme, že nie je tak jednoduché namazať si chlieb zdravým tukom. Problémom je množstvo – kým je to zdravé, tak to takmer nezbadáte. Akonáhle sa chlieb začne pekne kĺzať, už nechudnete. Počas chudnutia odporúčam na jedno jedlo zjesť zhruba 8 až 12 gramov tuku, čo v prípade chleba so syrom, šunkou, alebo vajíčkom často vyrieši tuk nachádzajúci sa v syre, šunke či vo vajíčku a na nejaké pridávanie už bude treba asi zabudnúť. Inými slovami teda na celé jedlo môžete zjesť jednu čajovú lyžičku tuku. A áno.

7. bonusový tip: vyliať z lyžičky na chlieb

Nalejte olej na lyžičku a opatrne to rozlejte po chlebe, alebo po bagete. Nevýhodou je, že lyžička sa strašne rýchlo minie a zvyšok chleba je suchý. Potom to treba všakovako rozmazávť.

Ktorý spôsob sa osvedčil vám?