Ak jete rýchlo, priberiete!

Nie, titulok neklame! Ak si na jedlo nenecháte dostatok času a budete svoje porcie doslova hltať, prejaví sa to na vašej hmotnosti!

V horšom prípade začnete priberať, v tom lepšom výrazne spomalíte tempo svojho chudnutia!

Keď už sme pri tom tempe: ono je to tak, že život je dnes čoraz rýchlejší a rýchlejší a času čoraz menej a menej!

Ak však chudnete, alebo chcete schudnúť, naša rada znie: keď na nič iné, tak aspoň na jedlo si jednoducho čas nájsť MUSÍTE!

Pri chudnutí vždy radíme jesť menšie porcie a častejšie počas dňa. To je hlavná zásada!

Ako druhú zásadu si k nej hneď môžete pridať: jedzte pomaly a jedlo si vychutnávajte!

Na hltanie niečoho počas sedenia za počítačom, alebo za pochodu po ulici radšej rýchlo zabudnite!

Ak jete príliš rýchlo, prípadne až hltavo, zvyšujete tým riziko, že vám to, čo ste si pri redukčnej diéte naservírovali, nebude stačiť! Bude sa vám to zdať málo!

Odtiaľ je už len krôčik k tomu, aby ste si pridali! Nebudete predsa omdlievať od hladu, musíte v práci podať nejaký ten výkon...

Keď jete pomaly, nielenže si svoje jedlo viac užijete, ale nebudete potrebovať veľké porcie na utíšenie hladu.

Je to vedecky dokázaný fakt a súvisí s niektorými biochemickými procesmi v tele. Ak jete pomaly, poskytujete telu dostatok času, aby mozgu poslal signály o tom, že ste už najedení.

Ok, poďme si teraz zodpovedať základnú otázku:

Podľa čoho viete, že jete prirýchlo?

Jedlu a jeho konzumácii by ste mali venovať minimálne 15 minút, optimum je až 20 minút! Ak svoju porciu zjete za kratší čas, znamená to, že jete príliš rýchlo!

Presne toľkoto času trvá vášmu tráviacemu traktu, aby poslal do mozgu svojich "hormonálnych poslov", ktorí mu dajú na vedomie, že už máte dosť!

Ak ste sa dali na chudnutie, pravdepodobne si strážite svoj energetický príjem a jedlá máte rozpočítané tak, aby neboli príliš kalorické. Takže ak ste disciplinovaní, viac, ako máte "predpísané" asi nezjete!

To je síce pravda, ale do hry vstupuje psychologický moment. Mozog ešte nestihol zaregistrovať, že ste sa už najedli a... Napriek tomu, že vaša porcia je v podstate energeticky postačujúca, budete sa cítiť nenajedení.

To dokáže do značnej miery podlomiť odhodlanie aj chuť pokračovať vo vašom redukčnom pláne.

Ak žiadny redukčný plán ešte nemáte a jete, čo vám hrdlo ráči... Tak ráčte vedieť, že to, že jete príliš rýchlo a tým pádom aj priveľa, vám oznámi telo tým, že sa po jedle cítite skôr prejedení, ako najedení.

To je druhý neklamný znak toho, ako môžete spoznať, že jete príliš rýchlo! Verme však, že tento druhý príklad nie je váš prípad. Pretože ak áno, musíte sa vrátiť k základom, aby ste zistili, ako treba chudnúť.

Prečo trvá mozgu 20 minút, kým "zistí", že ste niečo zjedli?

Posielanie signálov medzi vašim tráviacim traktom a vašim mozgom prebieha pomerne komplexne. Vedci túto záležitosť už dávno preskúmali, tak si v skratke a zjednodušene povedzme, ako to celé funguje.

Keď sa jedlo dostane do vášho žalúdka, ešte sa na hormonálnej úrovni nedeje nič! Až keď sa posunie do prvej časti tenkého čreva zvanej duodenum, nastane zmena.

Duodenum uvoľní hormón cholecystokinín, ktorý dá vášmu mozgu na známosť, že ste už dostali, čo potrebujete a môžete prestať jesť!

Ďalším dôležitým hormónom, ktorý reguluje váš apetít je leptín, nazývaný vďaka svojej hlavnej funkcii aj hormónom sýtosti.

Leptín produkujú špeciálne bunky vášho tukového tkaniva v závislosti od množstva vášho telesného tuku.

Inými slovami, ak máte príliš nízke percento telesného tuku, leptínu sa tvorí len veľmi málo, čo mozgu signalizuje, že by ste sa mali ľudovo povedané poriadne najesť.

Keď sa množstvo telesného tuku zvýši, tukové bunky produkujú viac leptínu, ktorí váš hlad utlmí. Lepšie povedané, takto by to malo fungovať u zdravého človeka.

Ak ste ale obézni, o zdraví už hovoriť ani náhodou nemôžeme. Tukové bunky síce produkujú hormón leptín, ale s obezitou je spojená aj takzvaná leptínová rezistencia.

To v preklade a zjednodušene znamená, že aj napriek tomu, že vaše telo produkuje dostatočné množstvá leptínu, váš mozog si jeho "posolstvo" o tom, že máte viac zásob telesného tuku, než je žiaduce, neprečíta dostatočne dobre.

Tým pádom nastáva paradoxný jav. Leptín ako hlavný hormón sýtosti stráca svoju účinnosť. A vy ste hladní stále a nepretržite. Napriek tomu, že už ste vlastníkom celkom slušnej pneumatiky okolo pásu...

Logika celej veci je potom viac než zrejmá: čím ste tučnejší, tým viac vám chutí, hoci by to malo byť presne naopak!

Leptín má navyše ešte aj funkciu akoby istého "zosilňovača" signálu, ktorý mozgu zasiela vyššie spomenutý hormón cholecystokinín. Ak ste však voči leptínu rezistentní, k žiadnemu "zosilneniu signalizácie" nedôjde.

Takže ak máte výraznejšiu nadváhu, alebo ste už v pásme obezity, aj funkcia cholecystokinínu môže byť týmto javom nepriamo znížená.

Ak to všetko umocníte tým, že jete príliš rýchlo, ocitáte sa na vydláždenej ceste vedúcej celkom inam, len nie k štíhlosti!

Dúfame, že sme vás teraz informáciami o celej tejto biochemickej podstate pocitu hladu a nasýtenia, neodradili!

Je to však pravda pravdúca, práve preto je dobré ju poznať. Aj vedecky je dokázané, že: AK CHCETE CHUDNÚŤ A VÝRAZNE PRITOM NETRPIEŤ, MUSÍTE JESŤ POMALY!

Gurmáni sa neprežierajú! Vychutnávajú si!

Áno je to presne tak! Slovo gurmán možno v niektorých z vás evokuje človeka, ktorý má veľmi rád dobré jedlá a napcháva sa nimi pre svoju radosť!

Lenže presný opak je pravdou! Praví gurmáni sú skôr čosi ako "ochutnávači" kvalitných jedál. Jedia ich pomaly a pred kvantitou uprednostňujú kvalitu! A takýmto gurmánom by ste sa mali vo svojom záujme stať aj vy!

Ak chudnete, odporúčame vám, aby ste sa stali gurmánom! Jedzte pomaly, sústreďte sa na jedenie a vychutnávajte si každé jedno sústo!

Možno teraz namietate: ak sa budem príliš sústrediť na jedlo a príliš si ho vychutnávať, nebudem mať chuť dať si viac? Neplatí staré známe "s jedlom rastie chuť"?

Nie, neplatí a potvrdzjú to aj mnohé vedecké štúdie. Ak jete pomaly a svoje jedlo si užívate, máte väčšiu radosť a pocit spokojnosti už zo samotného jedenia!

Už toto samotné dáva mozgu na známosť, že dávate telu to, čo potrebuje. Ešte skôr, než ubehne obligátnych 15 až 20 minút, kým sa rozhýbe hormón cholecystokinín, ktorý mozgu povie: "stačilo, prestaň do seba pučiť"!

Pomalé, pokojné "ochutnávanie" a vychutnávanie vášho jedla aktivuje v mozgu centrá spokojnosti takmer okamžite! Táto skutočnosť hrá vo vašom pocite hladu vs. nasýtenosti hlavne psychologickú rolu!

Aj tá je veľmi dôležitá pri chudnutí. A pri prevencii toho, aby ste zjedli viac, ako je potrebné a pre vaše telo užitočné.

Záver a bodka za tým všetkým: praví gurmáni sú vždy štíhli! Staňte sa tiež gurmánom!

Skrytý cukor v potravinách
Neraz sa výrobcovia predháňajú vzbudiť ilúziu, že niektorá ich potravina je zdravá a prípadne dokonca vhodná aj pri chudnutí. Niekedy dokonca zachytíte aj reklamnú kampaň, kedy sa snažia predať keksy, ako vhodnú potravinu. Ako to je? Na k...
Jedzte jedlo a nie chemikálie
Ak sa dá, uprednostňujte potraviny, v ktorých je čo najmenej pridanej chémie. Rozpoznáte to na obale. Výrobcovia sú povinní popísať z akých látok sa skladá ich výrobok. Mnoho z pridaných látok začína v označení písmenom E. Ľudovo sa ...
Sú sušené hrozienka vhodné pri chudnutí?
Sušené hrozienka sú obľúbená potravina. Dá sa nimi obohatiť kaša z ovsených vločiek, aj proteínové tyčinky. Pri chudnutí sa však na hrozienka musia používať obzvlášť opatrne. Pozrime sa na jedny z bežných raňajok. Biely jogurt, ovs...
heartcartthumbs-upcrossmenuarrow-right