Kto by to čakal? Koľko cukru je v odšťavenej zelenine?

Zelenina sa považuje za najspoľahlivejšiu potravinu pokiaľ ide o to ako schudnúť. Ba čo viac. Aj pre zdravie to platí. Nečudo, že sa potom hľadajú spôsoby, ako ešte viac zintenzívniť jej účinky.

Odšťavená zelenina obsahuje veľa vitamínov a minerálov, takže sa dá smelo označiť za vitamínovú bombu. Žiaľ, odšťavením sa z nej stráca jedna z dôležitých zložiek a to je vláknina. Táto drobnosť však nie je zanedbateľná. Vláknina je pre výživu človeka nevyhnutná. No a prečo hovorím o vláknine, ak sme plánovali spomínať cukor?

Pretože práve vláknina významne spomaľuje vstrebávanie energie zo zeleniny. Ak chcete schudnúť, možno ste videli film Tuční, chorí & skoro mŕtvy (Fat, Sick & Nearly Dead). V ňom je vyvolaná ilúzia že pitím zeleninových štiav sa dá schudnúť. Radšej s tým veľmi nepočítajte. To by musela byť iná diéta. Navyše u nás sa aj dosť ťažko zoženie dostatok kvalitnej zeleniny na takúto radovánku.

Chcete si občas dopriať mrkvovú šťavu, či inú odšťavnenú zeleninu a dokonca ovocie? Potom počítajte s tým, že obsahuje veľa energie. Môžete si dať trebárs pohár, ale nie viac.

Jedno deci zeleninovej šťavy obsahuje okolo 6 – 10 gramov sacharidov. Mrkvová šťava potom zodpovedá jednej čajovej lyžičke cukru. Cvikla dvom lyžičkám. Iste, klasický cukor je sacharóza a v ovocných a zeleninových šťavách je aj fruktóza. V každom prípade je to príjemná sladká chuť, ktorá vám do tela vleje energiu.

Trojdecový pohár šťavy typu jablko – mrkva – cvikla je lahôrka. Počítajte s tým že môže mať okolo 500 až 600 kJ. Teda možno 10 čajových lyžičiek cukru. To nie je veľa, ale je to polovica jedného jedla. Šťava sa z bruška rýchlo vytratí a za chvíľu budete mať hlad! Preto pozor.

Leave a Reply