Snažíte sa správne jesť, ale aj tak nechudnete?

Viete čo je na šľak trafenie? Ak nejaký čas dodržiavate nejaký režim v nádeji, že váha pôjde dolu. Prejdú týždne a nič! Ťaháte ďalej. Stále nič. Je to dezmotivujúce. Veľa tučných ľudí to zažilo.

A viete čo je ešte viac na šľak trafenie? Keď zistíte, že ste možno celé mesiace disciplinovane pracovali a že ste to celý čas robili celkom zle. To je potom adrenalínový šport také zistenie. Čas stratený.

Najčastejšie je príčinou obezity jedlo. Viem, aj pohyb a celkový životný štýl tu majú veľa čo povedať. Ale jedlom to zvyčajne začína aj končí. Recept na to ako schudnúť je totiž skrytý v tom, že musíme jesť

  1. vhodné množstvo jedla,
  2. vhodné zloženie jedla,
  3. jesť v správnych intervaloch.

To sa ľahko napíše, ale ťažšie vykoná. Prejdime si to. Mnoho ľudí mi totiž píše otázky, v ktorých zaznievajú dva slová, ktoré veštia problém:

  • myslím si (že jedávam dobre)
  • snažím sa (dodržiavať zásady)

Tieto slová zvyčajne človek vyslovuje akosi podvedome, keď tuší, že si nie je istý.

  • Predstavte si situáciu, že by som si dal cukrík a povedal vám: myslím si, že som si práve dal cukrík. By ste mi povedali, že mi šibe.
  • Alebo si predstavte, že po chvíli hrabania sa vo vrecku vytiahnem kľúče. Povedal by som: snažím sa nájsť kľúče.

Na takýchto bláznivých príkladoch to vyzerá až smiešne, ale obézni ľudia zvyčajne hovoria o svojej životospráve práve takto. Snažím sa pravidelne cvičiť je výrok celkom zroumiteľný. Preložiť sa dá: necvičím pravidelne. A podobne. Ak potom idete na návštevu ku známym, ktorí si myslia, že sa stravujú správne, obzrite sa po byte. Spravidla nájdete príčinu ich obezity mnohonásobne opakovanú v ich bytoch. Nevhodné jedlo. Veľké fotelky, počítače či televízory zaberajú dominantnú časť izby. Dávajú tušiť sedavý životný štýl.

Ako to teda je s tým správnym jedením?

Vhodné množstvo jedla

Množstvo jedla je dané našim žalúdkom. Aby ste sa nasýtili, musíte zjesť určitý objem potravy. Ak to bude čokoláda, tak len z pohľadu množstva nie je problém zjesť štvrť kila. Ak si dáte slovenskú klasiku – nejaké kúsky duseného mäsa s prílohou a šťavou, je to podobné. Porcia vám dá energiu na pol dňa aj viac. Ak práve nejdete 8 hodín rýľovať na pole, priberiete.

Aby sa vhodné množstvo dalo zaistiť, je tu zelenina. Ak zjete veľkú porciu zeleniny, napchá vám brucho. K tomu trocha jedla a máte presne to, čo potrebujete – sýtosť, vhodný prísun živín. Navyše pomerne pomalý. To je výhodné.

Vhodné zloženie jedla

Druhý bod je, čo vlastne bude tvoriť jedlo. Znova sme pri klasike. Ak nemáte aspoň hmlisté znalosti o potravinách, strava bude asi značne bohatá na nevhodné tuky a cukry. Výsledkom bude, že telo bude málo ochotne zhadzovať kilá.

Preto je vhodné obetovať tých pár hodín nepohodlia a naštudovať si základy. Bielkoviny, sacharidy a tuky – toto vám musí byť aspoň zhruba jasné. Potom viete povedať, čo treba robiť, ak si chcete dať trebárs nejakú výnimku, ako to kompenzovať.

Aj preto je nevhodné počítanie kalórií. Súčet kalórií je nič nehovoriace číslo. Počítajte len gramy jednotlivých živín. Vhodné čísla si vyrátajte v mojej kalkulačke BMI. Rozumiem tomu, že málokomu sa chce vážiť potraviny. Ani ja to nerobím. Stačilo pár týždňov. Potom už máte odhad. Kým si však nedáte tú prácu, neviete to ani odhadnúť. Viete koľko chleba a syra máte zjesť ak to má mať zhruba 10 gramov bielkovín, 70 gramov sacharidov a asi 12 gramov tukov?

Jedenie v správnych intervaloch

Nuž a tretia informácia sa týka času. Ak budete jesť správne množstvo jedla, sú to pomerne malé porcie. (Aj jedlo pre zdravého človeka je pomerne malé, zabudnite na tie nezmyselné konské dávky, čo vidíte v reštikách.)

  • Vhodne malá porcia jedla sa po zjedení pomaly strávi a použije v tele.
  • Veľká porcia jedla dopadne inak. Jej malá časť sa použije v tele a všetko čo telo nestihne využiť – uloží. Kam inam? Do tuku.

Aby ste ale po malej porcii jedla nemali hlad, treba jesť v pravidelných intervaloch. Asi raz za tri hodiny. Tým zaistíte telu primeranú výživu a trvalý pocit sýtosti. K tomu trocha pohybu a chudnutie je isté.

Leave a Reply