Zdravší životný štýl bez diéty

Ako využiť slaninu aj pri chudnutí

Rovnako ako upír neznesie cesnak, ten kto chudne nesmie slaninu. Stará známa vec. Ako to však je v skutočnosti? Aj pri chudnutí môžete s úspechom pracovať so slaninou. Akurát však inak, ako sme zvyknutí zo slovenskej klasickej kuchyne. V nej je slanina priamo jedlom. Pri chudnutí ju využijeme len ako jemný mastný film.

Pri príprave jedla v panvici je vhodné použiť trocha tuku. Aj keď je panvica teflónová či keramická, s malým množstvom tuku sa na nej neprichytí naozaj nič. Ako však dostať na panvicu naozaj malú dávku tuku? Tuk pri chudnutí musíme kontrolovať! Denne ho zjedzte okolo 70 gramov. To je trocha vyššia dávka než sa bežne radí. To preto, že tuk sa zo stravy „škrtá“ veľmi zle.

  1. Je ťažké uvariť nízkotučné jedlá, pretože mnoho surovín už tuk obsahuje. Iné zas potrebujú olej či iný druh tuku ako súčasť prípravy.
  2. Potrava bez tuku, alebo s jeho nízkym obsahomje dosť málo chutná. Je kumšt to potom ochutiť.

Ak ale chcete dosiahnuť rýchle chudnutie, tak potom musíte tučné potraviny nekompromisne vyčiarknuť z nákupného zoznamu! Potom za deň môžete prijať tak do 50 gramov tukov a to je naozaj málo. Veľmi málo!

Začnime klasickou radou z fitness časopisov:

Olej v spreji

Bežne je dostať olivový olej v spreji. Jeho cena aj so sprejom je relatívne vysoká a fľaštička je navanutá tak, aby ste ju nemohli recyklovať. Tým vás chce neekologicky ale ekonomicky mysliaci výrobca donútiť kúpiť viac ich predraženého oleja v plaste.

P1660204

Pohľad na sprejovanie dna panvice. Je to málo oleja, ale je tam.

Môžete si kúpiť špeciálnu sprejovú nádobu, čo som skúsil a rýchlo opustil. Upchala sa. Veľa problémov.

Skúsenosti so sprejovaním panvice sú inak pomerne dobré. Je možné olej pomerne plynulo rozprsknúť po celom dne. Pravidelne a naozaj málo. Na panvicu to bude nejakých 5 až 10 gramov tuku. Nevýhodou je, že ak má byť postriekanie dna pravidelné, niečo oleja sa dostane aj mimo panvicu.

Slanina ako mazadlo

Ak proti tomu postavím slaninu, tak vyhrá. Stačí kus slaniny obtrieť po dne panvice.

P1660189

Množstvo tuku, ktoré takýmto spôsobom bude na panvici sa bežnou váhou nedá odvážiť. Ani ho takmer nie je vidieť. Je to menej, než gram.

  • Tuk zo slaniny je na tepelné spracovanie ideálny. Nebude horieť.
  • Tuk zo slaniny je po dne dokonale rozmazaný na každom kúsku povrchu rovnako.

Pri pečení na „kvapke“ olivového oleja sú vždy ťažkosti, ako tú kvapku (čítaj okolo 15 až 25 gramov) rozmazať po povrchu panvice. Na dobrej panvici olej na dne nedrží a vytvára kvapky.

P1660210

Detailný záber dna panvice s olejom. Vidíte miesta, kde je tuku viac a iné miesta, kde je tuku menej. So slaninou sa vám nič také nestane. Pri pečení mäsa nepravidelné rozloženie oleja až tak nevadí. Ale pri výrobe placky…

Recept na opekané kuracie prsia na slanine

Skúste si tento recept – žiaľ slovo slanina je tu volené dosť šalamúnsky. Naozaj sa na nej bude piecť, ale nebude ju v tom cítiť.

  1. Veľký jednostrukový cesnak, alebo niekoľko kúskov bežného cesnaku pretlačte na misku a nechajte stáť. Potrebuje sa asi 10 až 15 minút nadýchnuť. Potom:
  2. Potrite dno panvice slaninou a kuracie prsia opečte z obidvoch strán. Posoľte tesne pred pečením, alebo až po ňom. Môžete okoreniť čerstvo pomletým čiernym korením. Pečte rýchlo, aby nestvrdli.
  3. Akonáhle sú prsia prepečené (teda nie je krv ani v strede), preložte ich z panvice na tanier. Tam si môžu trocha odpočinúť. Pár minút. Vypnite plyn / elektrinu pod panvicou.
  4. Počkajte, kým panvička mierne ochladne. Kým je ešte horúca, nalejte do nej olivový olej. Asi pol deci. Ak je stravníkov viac, dajte viac oleja. V ešte horúcej panvici sa zohreje. Do oleja hneď nasypte pretlačený cesnak, ktorý máte už pripravený. Tiež pridajte čerstvé alebo mrazené bylinky. Mne sa osvedčil tymián, trocha majoránky, ale aj rozmarín. Nechajte pár minút v horúcom oleji, ale už neprihrievajte. Pomiešajte, nech sa chute spoja.
  5. Kuracie prsia vráťte do panvice a krátko ich vyváľajte v ochutenom oleji.
  6. Hotovo, môžete jesť. Ak ste oleja nedali veľa, zvyšok z panvice povytierajte chlebom, alebo žemľou. Tá slúži zároveň ako príloha k mäsu.

Takéto jednoduché jedlo je vhodné aj pri chudnutí. Kuracie prsia okolo 150 až 200 gramov dodajú prevažne bielkoviny. Chlieb (okolo 80 gramov), alebo jedna žemľa dodá prevažne sacharidy. No a na jednu porciu je vhodné dodať aj zhruba 10 gramov tuku ak chudnete. Bude to tepelne neupravený, skvelo ochutený olivový olej s trochou šťavy z mäsa. Ak nechudnete tak ani 15 až 20 gramov takéhoto oleja nebude problém.

Toto jedlo má veľmi jednoduchú, ale príjemnú chuť.

Tip: čerstvé bylinky sa dajú kúpiť v obchodoch ako Metro, ale aj v Hypernova či iných. Po nákupe ich stačí obrať a v tégliku zmraziť. Tak sú vždy poruke. Alebo si kúpte na trhu rastlinky a pestujte.

Ale vráťme sa ku slanine. Je výhodné použiť ju ako podmaz pod rôzne jedlá na panvici. Akurát vám nesmie prísť na um myšlienka, že by ste sa v noci zakrádali kuchyňou s nožíkom v ruke smerom ku ľadničke.

Ak slanine nedokážete odolať, potom ju radšej doma vôbec nedržte.

Leave a reply

Ilustračné fotografie pixmac.sk a dreamstime.com

Motivačný kurz chudnutia

E-mail vám pripomenie váš zámer a navrhne, čo robiť.
Overte si, že to fakt funguje.

  • 10 dní budete dostávať tipy a inštrukcie.
  • Ak ich dodržíte, merateľne schudnete.
  • Kurz je zadarmo.
Close this popup

Stačí zadať e-mailovú adresu

Vložte svoj e-mail a za chvíľu dostanete kontrolný majl. Ten potvrdíte a v tej chvíli kurz začína.

Prejsť na panel nástrojov