
Dnes jeden rýchly tip, ak nemáte nápad, čo dnes variť a nechcete sa stále riadiť len receptami z cudzích jedálničkov. Môžete si vytvoriť vlastný mechanický systém plánovania jedla. Pomôže vám, aby vaše jedlo bolo pestré. Zároveň však vám ponechá aj možnosť výberu potravín podľa vašej nálady. Alebo podľa toho, čo práve majú v obchode.
1. Spravte si zoznam ingrediencií, ktoré sú vhodné a zároveň vám chutia. Napríklad vajcia, tofu, pstruh, fazuľa, kuracie prsia, chlieb, kyslá kapusta, jogurt, špagety a tak ďalej. Nalepte si ho na chladničku, alebo inde aby bol poruke.
2. Výber. Vždy, keď plánujete jedlo, vyberte si niečo z tohto zoznamu. Napríklad vám ide na chuť fazuľa. Môžete si teda spraviť fazuľovú polievku, alebo prívarok, alebo čili. Využijete tak určitú surovinu a zároveň zjete jedlo, ktoré vám práve ide na chuť.
3. Vyškrtnutie. Surovinu nakoniec vyškrtnite zo zoznamu. V ďalších dňoch si budete vyberať už len zo „zvyšných“, nevyškrtnutých. Tým zabezpečíte, že vaša strava bude mimoriadne rozmanitá. Keď vyškrtáte všetky suroviny, môžete zoznam vyrobiť nanovo a začať od začiatku. Názvy jedál alebo surovín nie sú záväzné, je to skôr inšpirácia. Samozrejme, nemusíte to dodržiavať prísne. Toto je nástroj, ktorý vám môže pomáhať variť čo najpestrejšie. Ale nie je povinné držať sa toho denne.
Tento tip sa vám môže hodiť ako spôsob, ako nezabúdať jesť určité konkrétne jedlá. Vieme, že niektoré jedlá sú zdravé, ale často ich zabudneme jesť. Napríklad brokolica, ryby, kyslá kapusta či strukoviny by mali byť na tanieri aspoň 2-krát do týždňa.
Keď to viete a uznávate, môžete si určiť niektoré dni za „rybacie“, iné dni ako „brokolicové“ a podobne. Potom viete, že napríklad v utorok a piatok máte zjesť kyslú kapustu. Alebo v stredu a v sobotu býva ryba. No a pondelky bývajú šošovicové.
Mechanické plánovanie jedálneho lístka vám môže pripomínať aby ste jedávali pestro a zdravo.
Podrobnejšie som na túto tému písal v článku Automatický návrh jedálnička na chudnutie. Kliknite sem a prečítajte si ho. Sú tam aj ilustračné obrázky zoznamov.