
Ak patríte medzi tých ľudí, ktorí sa za žiadnu cenu nedokážu zriecť sladkostí a cukru, máme pre vás dobrú aj zlú správu!
Tá zlá je, že ak sa tejto závislosti nepostavíte čelom, nikdy neschudnete! Tá dobrá správa je, že pri troche pevnej vôle a dodržiavaní určitých zásad, sa s tým dá pomerne úspešne bojovať!
Vedci, odborníci na výživu, už dávnejšie prišli na to, že pri cukre a sladkostiach ide skutočne o závislosť so všetkým, čo k nej patrí!
Svojou podstatou sa závislosť na cukre viacmenej ničím nelíši od iných látkových závislostí. Máva aj podobné fázy: obdobie závislosti, obdobie abstinenčných príznakov "z vysadenia" a recidívy!
Nezúfajte však: obdobiu "klepky" či ak chcete abstinenčných príznakov a prípadným recidívam sa môžete vyhnúť! Nižšie si povieme, ako na to! Bude to z vašej strany chcieť len dôslednosť a úsilie!
O tom, že pri chudnutí je prakticky nevyhnutné čo najviac obmedziť príjem jednoduchých cukrov, asi nie je potrebné veľa písať!
Pravidlo vyhnúť sa oblúkom čo najviac potravinám obsahujúcim jednoduché cukry je pri chudnutí zásadné!
O pridávaní cukru do nápojov alebo vašich jedál ani nebudeme diskutovať! Ak to so svojím chudnutím myslíte vážne, sladenie cukrom musí mať prísnu stopku!
Je pritom jedno, či ide o biely, alebo hnedý, trstinový, či glukózový cukor. Je vedecky dokázané, že jednoduché sacharidy nielenže bránia spaľovaniu zásobného tuku. Ony navyše k zvyšovaniu tukových zásob napomáhajú.
Všetko sa to deje prostredníctvom rýchlej odpovede tela na prísun jednoduchých cukrov. Tie veľmi rýchlo zvýšia hladinu krvnej glukózy a ako jeho odbúravač musí nastúpiť inzulín.
Zjednodušene by sme mohli povedať, že inzulín je z toľkého množstva cukru v krvi "v šoku", a preto aj šokovo reaguje. Pankreas ho vyplaví obrovské množstvo.
Toto obrovské množstvo inzulínu následne "zrazí" krvný cukor pomerne rýchlo na nízke hodnoty.
Nízke hodnoty krvného cukru sa ohlásia v podobe vlčieho hladu! A začarovaný kruh sa uzaviera!
Ako teda úspešne bojovať s vašou závislosťou na cukre a sladkostiach? Poďme na to krok za krokom:
Viem, toto je asi najbolestivejšia zásada! A hlavne, môže byť - a často to tak býva - podmínovaná nevôľou ďalších rodinných príslušníkov!
Každopádne, ak je to možné, pokúste sa túto zásadu uplatniť! Nielen pri chudnutí! Celkovo! Kvôli svojmu zdraviu!
Testovanie vašej pevnej vôle odolať sladkým nástrahám rozmiestneným "mimovoľne" na rôznych miestach vašej domácnosti, nie je najlepší nápad!
Osem z desiatich ľudí jednoducho neodolá! Ak ide o cukrových "závislákov", percentuálna hodnota zlyhania sa blíži ku stovke!
Pritom je to vlastne celkom jednoduché! Prvý a posledný krok musíte urobiť UŽ V OBCHODE S POTRAVINAMI! Nekupujte nič sladké!
Pokiaľ ste ochotní zájsť aj ďalej, tak nekupujte ani potraviny, ktoré majú v zložení uvedený cukor!
Vrátane všetkých jeho krycích názvov: glukózový sirup, fruktózový sirup, kukuričný sirup, agávový sirup, melasu, dextrózu, sacharózu, hroznový sirup, med a tak podobne.
A to je vlastne všetko! Ak si sladkosti a potraviny napumpované jednoduchými cukrami nekúpite, nebudú vás doma pokúšať!
To, že chudnete, alebo začínate so zdravým životným štýlom, neznamená, že sa už navždy musíte zriecť všetkého sladkého!
Ak dostanete chuť na sladké, dobrá voľba je chrumnúť si nejakého sladkého ovocia. Nie veľa, ani málo, povedzme, že "weichowsky přiměřeně":-)
Nie, vážne: ak si dáte jedno či dve jabĺčka, pomaranč či za misku jahôd, nič zlé sa nestane. Ovocie síce tiež obsahuje jednoduché cukry, ale v spojení s vlákninou!
To znamená, že telo sa bude musieť najprv trochu popasovať, aby cukor z ovocia využilo a dostalo ho do vášho krvného obehu! Cukor zo sladkostí sa vstrebe takmer okamžite!
Ovocie navyše obsahuje aj kopec zdraviu prospešných látok, od vitamínov cez minerály až po enzýmy.
Diéta bohatá na ovocie a zeleninu je zdravá! Nejde o žiadnu novinku, dokazujú to mnohé vedecké štúdie a odporúčajú ju súhlasne všetci odborníci na výživu.
Znížite tým riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení aj niektorých druhov rakoviny.
Ak teda chcete "mlsať" niečo sladké, voľte ovocie! Nielenže urobíte niečo pre svoje zdravie! Ale ak ovocie vymeníte za pol tabličky čokolády (veď len dnes!), stopercentne znížite aj svoj celkový denný kalorický príjem!
Dôležitá rada na záver: ak chudnete, vyhnite sa aj pitiu rôznych ovocných štiav! Šťavy sú v podstate koncentrovanou formou ovocných cukrov! Neobsahujú žiadnu vlákninu, takže hladinu cukru vo vašej krvi zvýšia skoro tak rýchlo, ako keby ste sa napili sladenej Fanty či Coca-coly!
Ak už chcete niečo sladké, svieže a "tekuté", radšej zvoľte riedené smoothies. Je to o niečo lepšia voľba.
Najlepšie je však papať ovocie také, aké ho nám dáva matka príroda. Pekne požuvať, prehltnúť, bodka!
Vedci zistili, že ak máte neodolateľnú chuť dať si čokoládu, môže ísť s pomerne vysokou pravdepodobnosťou o nedostatok horčíka vo vašej strave!
Jedným z dôkazov, o ktoré sa odborníci na výživu opierajú je, že kakao je veľmi bohaté práve na horčík!
Presný vzťah medzi nedostatkom horčíka a chuťou na sladkosti ešte napriek tomu nie je celkom jasný a vedci tento fenomén ďalej skúmajú!
Empirické štúdie však hovoria jasnou rečou: pri magnéziovej deficiencii sa u dobrovoľníkov, ktorí sa podrobili vedeckým štúdiám, oveľa častejšie objavovala silná chuť na sladké. A hlavne na čokoládu!
Horčík (a či magnézium) hrá dôležitú úlohu v metabolizme cukrov a pomáha "vybalansovať" jeho hladiny v krvi.
Ak trpíte nedostatkom horčíka, vystavujete sa aj vyššiemu riziku vzniku diabetu 2. typu a srdcovo-cievnych ochorení.
Medzi potraviny bohaté na horčík patria: ryža natural, ryby, oriešky, strukoviny, arašidy, zo zeleniny napríklad špenát.
Toto pravidlo nedávame na záver preto, že je menej dôležité. Práve naopak! Ak ho budete dodržiavať, chuť na sladké by sa v ideálnom prípade nemala vôbec objaviť!
A ak sa aj náhodou objaví, určite už nepôjde o chorobný pocit typu "ak si hneď nedám sladkú čokoládovú tyčinku, umriem"!
Ak si totiž príjem jedál rozdelíte tak, že budete jesť približne každé 3 hodiny, nebudete vôbec pociťovať hlad.
To v praxi znamená, že si dáte raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. Ideálne bude, ak každé toto jedlo budete považovať za plnohodnotné jedlo dňa.
Inými slovami, raňajky by mali mať približne rovnaký počet kalórií ako desiata a olovrant ako obed. Samozrejme, v priebehu dňa by ste to mali namixovať tak, aby ste dosiahli správny pomer živín: bielkoviny 10 %, sacharidy 60 % a tuky 30%.
Keď hovoríme o sacharidoch, nemáme pritom na mysli jednoduché cukry, ktoré sme hneď v úvode - a právom - zdémonizovali! Nie, tie naozaj do vášho jedálnička nepatria!
Komplexné, alebo zložené cukry, či inak aj polysacharidy - to je už iná pesnička! Tie sú naopak na vašom tanieri vítané.
Polysacharidy sa totiž do krvného obehu dostávajú iba pozvoľna, pomaly a nestavajú tak do pohotovosti pankreas. Inzulín sa tak vylučuje tiež len pozvoľna a nehrozí akútne zníženie hladiny glukózy v krvi!
To v preklade znamená, že nehrozí ani pocit náhleho, doslova vlčieho hladu! Ani neodolateľnej chuti na sladké!
Zdrojom komplexných polysacharidov sú celozrnné pečivo, obilniny a strukoviny.
Tieto obsahujú aj potrebnú vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre dobré trávenie a zdravú črevnú peristaltiku.